Breaking news uit Kenia

0
308
In Nairobi zijn zeven kerken aangevallen en ook zijn 138 jongeren opgepakt. Dit gebeurde naar aanleiding van een politieactie tegen een islamitisch debat, aldus Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.
 
Op donderdag 16 mei hielden moslims in de Kiamaiko wijk in Nairobi een openlijk debat op straat. Bij deze Mhadhara werd geluidsversterking gebruikt, die werkte dankzij een generator. Politieagenten kregen een melding van geluidsoverlast en confisqueerden de apparatuur.
 
Een lokale pastor, die anoniem wilde blijven, vertelde Open Doors dat moslimjongeren na het politieoptreden een demonstratie hielden. De politie gebruikte traangas om ze uit elkaar te drijven. De menigte jongeren vielen daarop zeven kerken aan en bracht vernielingen aan. Ook werden huizen en auto’s van christenen in brand gestoken. In de chaos werd een moslim doodgeschoten, maar het is niet zeker wie de dader is. Demonstranten beschuldigen de politie er van. Ook raakte een onbekend aantal christenen gewond en vooral kinderen zijn in shock door de gebeurtenissen.
 
Op vrijdag verzamelden christelijke jongeren zich bij een kerk om die te beschermen. Moslimjongeren verzamelden zich bij verschillende moskeeën. Diezelfde avond werden beide groepen gearresteerd. Op zaterdagavond werd een andere kerk aangevallen en beschadigd.
 
Op maandag 20 mei werden de gearresteerde 115 christelijke jongeren en 23 moslimjongeren naar de rechtbank gebracht. Daar werden ze aangeklaagd voor de onrust in Kiamaiko. Een aantal christelijke advocaten vertegenwoordigt de christenen. Jongeren onder de 15 jaar zijn vrijgelaten.
 
De sfeer in de wijk blijft gespannen en verschillende christelijke gezinnen zijn weggevlucht. Ze vrezen voor acties van moslims, die de dood van een van hen willen wreken.
 
De overheid en lokale media zijn voorzichtig met verslaggeving over de onrust. Ze noemen het etnische onrust of ze schrijven over de christenen als ‘de ene groep’ en over de moslims als ‘de andere groep’. Daarmee willen ze voorkomen dat het conflict escaleert tot een religieus conflict.
 
Kenia staat op plaats 40 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Christenvervolging komt vooral doordat strijders van al-Shabaab aanslagen plegen in het oosten van het land.
 
Meer informatie.