Chinese overheid bouwt kerken om naar culturele centra

0
451

In China worden kerken veranderd in culturele centra waar burgers worden onderwezen in de nationalistische en socialistische waarden.

Een staatskerk in Funing in de Jiangsu-provincie werd omgebouwd tot cultureel centrum. In het gebouw worden socialistische waarden en “positieve energie” onderwezen volgens de Christian Post, die een rapport van China Aid citeerde.

Ook de Flowing Stream-kerk onderging deze metamorfose. De kerk was al in handen van het United Front, een door de overheid gesteunde organisatie. Ambtenaren van de communistische partij namen het eigendom over en veranderden het gebouw in het Yangzai Flowing Stream Cultural Service Center. De nabijgelegen Beihouzhuang-kerk werd gesloten omdat het zogenaamd geen registratiedocumenten bezat en de kerk heet nu Beihouzhuang Cultureel Kamp. Volgens de lokale overheid hebben kerkleden het gebouw “vrijwillig gedoneerd”.

Getransformeerde christenen
In de stad Fuzhou, in de zuidoostelijk gelegen provincie Jiangxi, publiceerde de lokale overheid een propagandavideo met de titel “Kerk omgebouwd tot een spiritueel thuis voor dorpelingen”. De video laat zien dat christenen succesvol zijn getransformeerd door het onderwijs daar. De beelden laten de gemeenteleden zien die een lied zingen met de tekst “Ik kan niet worden gescheiden van mijn land” en met Chinese vlaggetjes zwaaien. In de aankondiging staat dat de video het verhaal vertelt van de grootste niet-geregistreerde protestantse kerk in het dorp die veranderd is in een plaats waar burgerschap praktisch wordt gemaakt.

Deze ‘civilization practice stations’ zijn vaak voormalige kerken of tempels die door de overheid geconfisqueerd zijn. Het magazine Bitter Winter zegt dat de overheid dit doet om “te verzekeren dat de publiciteit van de communistische partij en haar ideologische werk versterkt wordt onder de bevolking”. Het is onderdeel van de ‘sinificatie’ van religie, dat is dat religies die vreemd zijn voor China zich moeten aanpassen aan de Chinese socialistische maatschappij. Een medewerker van Open Doors vertelt: “De communistische partij heeft een Chinese culturele identiteit nodig om aan de macht te blijven. Daarbij hoort dat ze beperkingen opleggen aan religies.”

Blindelings religies volgen
In de video claimen de makers dat het monotone culturele leven de mensen naar religies dreef. De nieuwe culturele centra voorkomen dat mensen blindelings religies gaan volgen. De activiteiten helpen burgers om alleen in de president en de partij te geloven en niet een ander geloof aanhangen.

China staat op de 23e plek op de Ranglijst Christenvervolging

Bron: Christian Post, China Aid, Bitter Winter