Christenvervolging China schrikbarend

0
468
Volgens de voor vervolgde christenen strijdende Amerikaanse organisatie Save the Persecuted Christians (STPC) neemt de druk van de communistische regering in China op mensen van diverse religies toe. En er komen wel berichten over opgepakte christelijke leiders geregeld in de media, maar die vormen slechts een fractie van de tienduizenden Chinese christenen die in stilte lijden en dagelijks in gevaar zijn, zegt directeur Dede Laugesen van STPC.

Door Johan T. Bos

Volgens haar worden aan de lopende band kerkdeuren gesloten en kerkleden gearresteerd, omdat zij in Christus geloven. Haar organisatie dringt er op aan dat het Amerikaanse advocatenkantoor Squire Patton Boggs stopt het vertegenwoordigen van en lobbyen voor China, naar haar mening ‘topschender van religieuze- als mensenrechten.’

De Amerikaanse Commissie voor Godsdienstvrijheid heeft Chinese autoriteiten opgeroepen de al vier jaar vastzittende Hu Shigen, een ondergrondse kerkleider en voorstander van religieuze vrijheid, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook voorganger Wang Yi van de Chinese megakerk Early Rain Covenant werd op basis van allerlei valse aanklachten in december gearresteerd, net als meer dan honderd leden van zijn gemeente. Zijn vrouw en de meeste andere gelovigen zijn vrijgelaten, maar Wang en vier gemeenteleden worden nog steeds vastgehouden. De nieuwe beschuldiging luidt: “illegale zakelijke activiteiten”, wat tot 10 jaar gevangenisstraf kan leiden, meldt The Christian Post. Eerder was Wang aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot subversie’.

Het hoger gerechtshof in China bevestigde onlangs volgens CBN News het vonnis tegen John Cao, een Amerikaan, die nu zeven jaar in een Chinese cel moet doorbrengen. Hij werd gearresteerd tijdens een humanitaire missie voor China en het naburige Myanmar, een werk dat hij al dertig jaar doet. De oproep aan Squire Patton Boggs werd ook getekend door leiders van moslims, boeddhisten en andere religieuze stromingen.

Open Doors schat dat één van de negen christenen in de wereld worden vervolgd en dat elke maand 345 christenen worden gedood, vaak in het openbaar en zonder rekening te houden met geslacht of leeftijd, Volgens de organisatie worden maandelijks 219 christenen ontvoerd en voor onbepaalde tijd gevangengezet zonder proces.