‘Dit is hartverscheurend voor christenen in Sri Lanka’

0
393
Veldwerkers van Open Doors hebben geschokt gereageerd op de bomaanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Bij acht bomaanslagen op Eerste Paasdag kwamen bijna 300 mensen om en vielen zeker 500 gewonden. “Dit is hartverscheurend voor christenen in Sri Lanka,” zegt een Open Doors-veldwerker in de regio.

Vroeg op zondag 21 april gingen bijna gelijktijdig bommen af in drie kerken en drie hotels. In de kerken was net de Paasdienst begonnen en in hotels was er een special Paasontbijt georganiseerd. De verslagenheid is groot, zo laten veldwerkers van Open Doors weten. “We weten niet wie het heeft gedaan en ook niet waarom deze aanslagen zijn gepleegd. Bid alstublieft voor ons.”

Een andere veldwerker was onderweg naar een van de  getroffen kerken om eerste bijstand te verlenen, toen hij werd gestopt. Vanwege de ingestelde avondklok mocht hij niet verder reizen. Het is ook lastig om contact te onderhouden, laat hij weten: “Alle social media zijn geblokkeerd. Ik kan geen berichten versturen.”

Sri Lanka staat op plaats 46 van de Ranglijst Christenvervolging, de lijst met daarop vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervogld. Christenen zijn in de minderheid met bijna 9 procent van de overwegend boeddhistische bevolking. Moslims vormen eveneens een minderheid met 12 procent. Christenvervolging op Sri Lanka komt hoofdzakelijk uit de gemeenschap. Kerken en pastors worden aangevallen door buren en door boeddhistische monniken.

Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, vroeg voor het Paasweekend door middel van een nieuwsbericht nog aandacht voor veilige Paasdagen voor christenen wereldwijd. Bij feestdagen als Kerstmis en Pasen is de angst voor aanslagen groot. “Nu is weer bevestigd dat die angst terecht is”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Vorige week hadden we zorg om landen waar voorgaande Paasdagen aanslagen waren, zoals in Egypte, Pakistan, Nigeria en Kenia. Dat christenen in Sri Lanka nu doelwit zijn geworden, raakt ons zeer. We staan in nauw contact met onze veldwerkers en hopen hen zo goed mogelijk te kunnen bijstaan.”
De bomaanslagen vonden plaats in de St. Anthony-kerk in Colombo, St. Sebastian-kerk in Negombo, ten noorden van de hoofdstad, en in de Zion-kerk in Batticaloa, een van de grootste kerken in de stad. De aanslagen begonnen tijdens de Paasvieringen. Ook waren er aanvallen in drie hotels. Ook was er een ontploffing bij een hotel bij de dierentuin en bij een politie-inval en arrestaties. Een bom bij het vliegveld werd onschadelijk gemaakt.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De autoriteiten willen niet de namen van de 24 arrestanten vrijgeven. Een woordvoerder zei: “We willen terroristen geen stem geven en we willen geen martelaren van ze maken.”

Open Doors vraagt gebed voor Sri Lanka en de bijna 2 miljoen christenen in het land. Ze hebben dagelijks te maken met vervolging en worden nu getroffen door deze rampzalige gebeurtenissen. “Pasen is de meeste vreugdevolle dag van het jaar voor christenen, omdat we vieren dat Jezus Christus is opgestaan. Dat die dag wordt overschaduwd door dood en verderf, is verschrikkelijk”, zegt Muurling. “We vragen ook te bidden voor de nabestaanden van de slachtoffers en de families van de gewonden.”

Bron: Open Doors / Foto: St. Sebastian kerk – het dak is door de aanslag weggeblazen