‘Doodsbedreigingen komen regelmatig voor’

0
314
In het eerste kwartaal van 2019 werden ruim 215 incidenten tegen Indiase christenen gemeld. Dit blijkt uit onderzoek van Open Doors.

Verschillende christelijke families werden door boze dorpsgenoten aangevallen. De families werden hun huis uit gesleept, op straat gegooid en daar in elkaar geslagen. Daarna werden hun huizen in brand gestoken.

Met de dood bedreigd
“Doodsbedreigingen en mishandelingen op straat komen regelmatig voor,” meldt een lokale partner van Open Doors. “Voorheen kwamen dit soort dingen vooral voor in dorpen waar geen politie aanwezig is en waar de dorpsoudsten het voor het zeggen hebben. Maar nu de politie zo onder invloed staat van de BJP (Bharatiya Janata Party) komen dit soort incidenten ook steeds meer voor in de grotere dorpen en steden. Christenen die ervoor kiezen om te praten over hun geloof -wat volgens de grondwet gewoon mag- lopen grote risico’s.”

Elf christenen overleefden, twee niet
Deze risico’s beperken zich niet alleen tot bedreigingen. In de eerste maanden van 2019 kwamen er diverse meldingen van incidenten binnen. Elf christenen overleefden een poging tot moord, maar er werden ook twee moorden gemeld. Vijfenveertig christenen raakten (levensgevaarlijk) gewond doordat ze werden aangevallen. In achttien kerken werden diensten verstoord of stopgezet. Elf kerken werden zwaar beschadigd. “Sinds deze aanvallen neemt het aantal kerkgangers sterk af,” vertelt een andere partner van Open Doors uit Oost-India.

In een dorp in die regio viel een groep van dertig mensen het huis van een pastor binnen. Ze sloegen hem in elkaar en bedreigden de christelijke gemeenschap. Ze zouden al hun huizen platbranden als de christenen aangifte deden bij de politie.
In zevendertig andere gevallen werden christenen hun huis uitgezet of uit hun dorp verbannen.

Er werd twaalf keer gemeld dat christenen gearresteerd waren door de politie. Zij er vals van beschuldigd dat ze mensen naar het christendom zouden ‘lokken’.

Woordvoerder Klaas Muurling legt uit: “Van deze geregistreerde incidenten zijn de details bekend. Maar er zijn veel meer incidenten die niet gemeld zijn of waar geen details van bekend zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat de impact van een incident niet alleen voor de betrokkenen geldt. Bij een incident zijn soms vijftig mensen aanwezig. Duizenden in de omgeving of binnen hetzelfde kerkgenootschap worden angstig om wat er is gebeurd.”

‘Eén voor India’
India steeg in acht jaar tijd van plek 32 naar plek 10 op de Ranglijst Christenvervolging 2019. Het geweld richting Indiase christenen neemt steeds meer toe. Met lokale partners ondersteunt Open Doors waar mogelijk christenen die vervolgd worden of die slachtoffer zijn van aanvallen. Daarnaast roept Open Doors dringend op tot gebed met de ‘Eén voor India’-campagne. Bidt u mee?

Bron: Open Doors