Gedwongen huwelijk katholieke Huma (14) volgens rechters geldig

0
661
Christelijke Huma (14)

In Pakistan heeft het Hooggerechtshof in Karachi geoordeeld dat een minderjarige meisje op geldige wijze gehuwd is met haar ontvoerder. In hun oordeel wegen de rechters de Sharia zwaarder dan een wet tegen kinderhuwelijken die in 2014 is aangenomen, maar nooit is uitgevoerd.

Ontvoerd tienermeisje weggehouden van rechter

“Opnieuw is het recht verslagen en heeft ons land zich niet in staat getoond om Christenen als Pakistaanse burgers te behandelen”, aldus een verontwaardigde Nagheena Younus, die met Kerk in Nood sprak na de hoorzitting over haar dochter Huma. De twee voorzitters van het Hooggerechtshof, Mohammed Iqbal Kalhoro en Irshad Ali Shah, besloten dat zelfs als Huma minderjarig zou zijn, het huwelijk tussen het christelijke meisje en haar ontvoerder Abdul Jabbar nog steeds geldig zou zijn. Als reden voerden zij aan dat volgens de islamitische wet, de Sharia, een meisje dat haar eerste menstruatie heeft gehad, kan trouwen.

Kinderhuwelijk-wet genegeerd

Het vonnis is een klap in het gezicht van de familie van de 14-jarige Huma, die op 10 oktober als minderjarige werd ontvoerd. De ouders van de katholieke Huma en de christelijke gemeenschap hadden hoge verwachtingen van de hoorzitting van vandaag. “We hoopten dat de ‘Sindh Child Marriage Restraint Act’ in deze zaak voor het eerst kon worden toegepast,” aldus advocaat Tabassum Yousaf, “Maar blijkbaar zijn deze wetten in Pakistan alleen geformuleerd en goedgekeurd om het imago van het land ten overstaan van de internationale gemeenschap te verbeteren, om ontwikkelingsgelden te vragen en om onbelemmerd Pakistaanse producten te verhandelen op de Europese markt.”

Huma niet voor rechtbank

Een andere teleurstelling voor de familie is dat Huma voor de rechtbank zou verschijnen, in overeenstemming met het verzoek van het hof tijdens de vorige hoorzitting op 16 januari. Op de vraag naar de afwezigheid van het meisje, zei de officier belast met het onderzoek, Akhtar Hussain, eenvoudigweg “dat de jonge vrouw per verordening was gedagvaard.” Advocaat Yousaf twijfelde eerder al aan de oprechtheid van Hussain, omdat hij Huma, zonder de vereiste aanwezigheid van haar familie of advocaat, had gevraagd een verklaring van meerderjarigheid te tekenen. Desondanks hebben de rechters de politieman opgedragen om Huma te laten onderzoeken om haar leeftijd vast te stellen.

Dubieuze houding politie

Op 16 januari voerde de familie een doopakte van haar parochie en een toegangspas van Huma’s school aan als bewijs van haar minderjarigheid. Volgens advocaat Yousaf, die vanmorgen opnieuw om bewijslast van haar vermeende meerderjarigheid vroeg, is het duidelijk dat sinds Hussain de leiding heeft, er een grote kans is dat de resultaten vervalst zullen worden. “We blijven echter hopen dat bewezen wordt dat het meisje minderjarig is, zodat ze op zijn minst in een vrouwenopvang kan worden geplaatst en van haar verkrachter kan worden verwijderd.”

De volgende hoorzitting is gepland voor 4 maart. Zelfs als dan bewezen wordt dat Huma minderjarig is, heeft de beslissing van de rechters om het huwelijk als geldig te beschouwen elke mogelijkheid dat Jabbar zal worden gestraft voor de strafbare feiten van ontvoering en gedwongen huwelijk geëlimineerd. Kerk in Nood blijft de familie en de advocaat van Huma steunen.

Bron: Kerk in Nood