In Nederland is het gemakkelijk om op 10 december de dag van de mensenrechten te vieren. Maar in tientallen landen functioneren de mensenrechten niet. Een van de mensenrechten is het recht om van geloof te veranderen. Met name moslimbekeerlingen en christenen met een hindoe-achtergrond hebben het zwaar te verduren.
Christenen in India verbannen uit dorpen
Ook al heeft India de Universele Verklaring van de Rechten van de mens ondertekend, in de praktijk is geloofsverandering niet toegestaan. In India bekeren veel hindoes zich tot het christendom. De gevolgen voor deze mensen zijn afschuwelijk. Ze worden verbannen uit hun dorp, geslagen en als ze aangifte doen bij de politie worden niet de daders maar zij aangehouden en gearresteerd.
Opvallend is dat afstand doen van het hindoeïsme een probleem is. Als christenen of moslims zich tot het hindoeïsme bekeren is dat geen enkel probleem en volgen er feestelijke ceremonies.
Iran bestempelt praten over christendom als gevaarlijke activiteit
Farideh uit Iran was een actieve moslima totdat ze hoorde over Jezus Christus. Ze kan in haar familie niet praten over haar nieuwe geloof, omdat dat heftige gevolgen heeft. In het geheim bezoekt ze een kerk.
In Iran arresteerde de overheid de afgelopen jaren honderden christenen die worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Dit terwijl ook Iran de Universele Verklaring van de rechten van de Mens heeft ondertekend. Spreken over een ander geloof dan de Islam wordt bestempeld als “activiteiten tegen de nationale veiligheid”.
Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland: “Ik zie dagelijks dat geloofsverandering wereldwijd bittere gevolgen heeft. Het raakt me diep dat Iraanse christenen jarenlange celstraffen krijgen en gezinnen in India uit hun dorpen worden verbannen om hun geloof. Iets wat indruist tegen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat gebeurt overigens niet alleen daar. Open Doors ondersteunt in zestig landen vervolgde christenen. Het gaat om bijna 300 miljoen mensen die onze hulp nodig hebben.”
Bron: Open Doors / Foto: De heer Raeid uit Mosul. Hij laat zien hoe IS zijn huis heeft beschadigd.