Jarenlange straffen voor Kazachse pastors gehandhaafd

0
304
Drie kerkleiders uit Kazachstan zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen vanwege hun werk in de New Life Pentecostal Church in de stad Almaty. Het beroep dat de drie tegen deze straf aantekenden, is verworpen. Zij wenden zich nu tot het Hooggerechtshof in het land.

Pastor Sergei Zaikin, pastor Maxim Maximov en zijn vrouw Larisa Maximova wonen inmiddels in de Verenigde Staten, maar willen graag terug naar Kazachstan. Op 29 juli 2019 werden zij echter veroordeeld voor het ‘opleggen van handen en het bidden in vreemde talen’. Volgens de rechtbank hebben ze daarmee de gezondheid van gemeenteleden ernstig beschadigd. Pastor Maximov kreeg vijf jaar celstraf opgelegd, en zijn vrouw en pastor Zaikin elk vier jaar. Vijf gebouwen en het geld van een bankrekening zijn geconfisqueerd. Daarnaast moeten de drie schadevergoeding betalen aan acht ‘slachtoffers’ van handoplegging .
 
Yevgeny Zhovtis van het Internationale Bureau voor Mensenrechten in Kazachstan noemde de uitspraak van de rechtbank “complete onzin”. De huidige pastor van de kerk, Ivan Kryukov, die samen met andere gemeenteleden getuige was in de rechtszaak, zegt bovendien dat twee inbeslaggenomen gebouwen eigendom van de kerk zijn en niet van Maximov.
 
De New Life Pentecostal Church die verschillende vestigingen in het land heeft, is al sinds 2009 doelwit van de Kazachse overheid en de Kazachse media. Kazachstan staat op plaats 34 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
 
Bron: Forum18 / Foto: Maxim en Larisa Maximov