Kritisch rapport hekelt gebrek aan geloofsvrijheid in Iran

0
524
Hoofdstad Iran Teheran

Iran blijft onverminderd de vrijheid van godsdienst beperken voor religieuze minderheden. Christenen staan bloot aan intimidaties van politieke bestuurders, melden vier organisaties in een gezamenlijk jaarrapport over 2019.

De godsdienstvrijheid in de islamitische republiek staat onder grote druk, signaleren godsdienstvrijheid, Middle East Concern (MEC), Christian Solidarity Worldwide (CSW) en de Iraans-christelijke organisatie Article 18. Zij roepen zowel de Iraanse regering als de wereldgemeenschap op de rechten van godsdienstige minderheden te beschermen. In Iran leven naar schatting 800.000 christenen te midden van ruim 80 miljoen islamitische landgenoten.

Iraanse christenen lopen het gevaar te worden gearresteerd, verhoord of onder druk gezet hun geloof af te zweren, zo staat in het rapport. Vaak krijgen ze gevangenisstraf opgelegd of werd de rechtsgang bewust belemmerd, constateert het rapport over vorig jaar. Veel gewelddaden zijn gericht tegen voormalige moslims die zich tot het christelijk geloof bekeerd hebben.

In een aantal gevallen wordt aan kinderen van bekeerde moslims de toegang tot onderwijs ontzegd.

Ook zijn er berichten dat verwanten van naar het buitenland uitgeweken Iraanse christenen worden bedreigd en gediscrimineerd door de autoriteiten. Legale kerkgebouwen worden gesloten of door de staat in beslag genomen. Ook gelovigen van erkende gemeenschappen als de Armeense en Assyrische kerken staan bloot aan geweld, celstraffen en achterstelling.

De vier organisaties roepen in hun jaarrapport op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van christenen, die vastzitten op grond van ongefundeerde aanklachten. Daarnaast dringen zij bij Teheran aan op eerbiediging van het recht op godsdienstvrijheid voor alle burgers en de teruggave van geconfisqueerde kerken en bezittingen van religieuze minderheden.

Verder willen Open Doors en de andere rapportmakers dat de Verenigde Naties het gebrek aan geloofsvrijheid in Iran aan de kaak stelt bij de autoriteiten. ‘Wij vragen de speciale VN-gezant voor godsdienstvrijheid, Ahmed Shaheed, onderzoek te doen naar de aanhoudende ongelijke behandeling van christenen en andere religieuze minderheden in Iran’, aldus de vier organisaties. ‘De Iraanse regering moet zich houden aan het internationaal recht en de vrijheid van godsdienst te respecteren en beschermen.’

Iran staat op de 9e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Bron: Open Doors