Maleisische pastor Koh ontvoerd door overheidsagenten

0
327
De Maleisische mensenrechtencommissie heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de ontvoering van pastor Raymond Koh. Het onderzoek wijst uit dat overheidsagenten hem in februari 2017 hebben ontvoerd.
 
Dato’ Mah Weng Kai, voorzitter van de commissie (SUHAKAM), oordeelde op 3 april dat pastor Koh “slachtoffer van een gedwongen verdwijning” is. Ook was de conclusie van het onderzoek dat “direct en bijkomstig bewijs in de zaak Koh aangeeft dat hij ontvoerd werd door overheidsagenten van de speciale politie eenheid Bukit Aman uit Kuala Lumpur.” Ook vond de commissie veel overeenkomsten tussen de ontvoering van Koh en de verdwijning van mensenrechtenactivist Amri Che Mat. De commissie beveelt aan dat een speciaal comité wordt opgezet om de beide zaken te onderzoeken.
 
Pastor Koh werd op 13 februari 2017 op klaarlichte dag ontvoerd. De ontvoering leek op een militaire operatie en werd vastgelegd door beveiligingscamera’s. Amri Che Mat verdween eind 2016.
 
Susanne Koh, de vrouw van Raymond, zegt dat ze de politie-eenheid zes maanden de tijd geeft om haar te informeren over de situatie van haar man. Als er geen reactie volgt, dan overweegt ze juridische stappen. Ze vervolgt: “Dit is het begin van ons gevecht voor godsdienstvrijheid en mensenrechten. We eisen dat de betrokken agenten zich verantwoorden voor de rechter.”
 
Wimco Ester, verantwoordelijk voor pleitbezorging bij Open Doors Nederland, had op 8 april contact met de Maleisische ambassade in Den Haag. Het hoofd kanselarij van de ambassade liet weten dat ze het onderzoek van de SUHAKAM heel serieus nemen en “dat er omwille van de familie en gerechtigheid gehandeld moet worden. De overheid overweegt alle opties en er wordt gezocht naar een oplossing.” Ester informeerde ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken over deze zaak.
 
“We blijven zuster Susanne ondersteunen in haar verlangen naar gerechtigheid en waarheid”, zegt een veldwerker van Open Doors. “We dringen er op aan dat de Maleisische regering de aanbevelingen van de SUHAKAM in gang zet.”
 
Ondertussen staat de nieuw gekozen regering voor de uitdaging om de belangen van de islamitische meerderheid in het land te rijmen met de belangen van etnische en religieuze minderheden. Een rapport van een internationale commissie van juristen dat vorige maand verscheen, belicht de religieuze intolerantie, discriminatie en vervolging van religieuze minderheden in Maleisië.
 
Maleisië staat op plek 42 van de Ranglijst Christenvervolging.
 
Bron: Open Doors / Foto: Norhayati Che Mat en Susanna Koh en hun kinderen waren aanwezig bij de uitspraak van de mensenrechtencommissie.