Oordeel Mexicaans hof lichtpuntje voor christenen

0
471

Het Mexicaanse Hoogste Gerechtshof oordeelde dat een groep Jehova-getuigen en een groep protestantse christenen bescherming moeten krijgen om terug te keren naar hun gemeenschappen waaruit ze in december 2017 waren verbannen. Het is een overwinning maar volgens de betrokken advocaten liggen er nog volop uitdagingen bij de terugkeer.

De christenen en de Jehova-getuigen moesten hun huizen in Jalisco, aan de westkust van Mexico, en Oaxaca, in het zuidwesten, verlaten nadat ze hadden geweigerd deel te nemen aan dorpsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten kunnen ze niet verenigen met hun geloof.

Christenen in Mexico die het inheemse heidense geloof verwerpen en weigeren deel te nemen aan praktijken waarin verschillende geloofsvormen zijn samengesmolten, worden onder dwang uit hun huizen en dorpen verbannen.

Het hof oordeelde dat de mensenrechten van de verbannen gelovigen waren overtreden. Een woordvoerder van het hof zei: “De inheemse gemeenschappen hadden het recht om dorpsgenoten te verbannen om hun cultuur en inheemse religie te beschermen. Maar dit betekent niet dat ze mensen uit het gebied van de gemeenschap mogen verwijderen. Dat botst met de basis voorwaarden van leven als mensen geen huisvesting, bezittingen en levensonderhoud hebben.”

Een lokale advocaat, die vanwege de situatie anoniem wil blijven, vertelde aan Open Doors: “De uitspraak van het hof is een overwinning, maar de grote uitdaging is de uitwerking er van.” Hij vervolgt: “Lokale autoriteiten verwerpen zulke uitspraken vanwege hun oude tradities.”
Carlos Daniel Rodriguez, een medewerker van Open Doors in Mexico, is van oordeel dat het moeilijk is voor christenen in Jalisco. Hij is benieuwd hoe deze zaak verder verloopt. “Vrijheid van geloof in Mexico is een recht voor iedereen. Maar inheemse gemeenschappen hebben hun eigen regels.”

In een andere zaak werden drie christelijke families in Huejetla, in het oosten van Mexico, verrast toen een ambtenaar, die hen al maanden lastig viel, zijn zaak tegen hen introk. Hij bedreigde de gezinnen met gevangenschap toen ze weigerden financieel bij te dragen aan heidense festivals.

Mexico staat net niet op de Ranglijst Christenvervolging. Christenen hebben te maken met vijandschap in hun gemeenschappen en met geweld van georganiseerde misdaad.

Tekst & Foto: Open Doors