Pakistaanse christen ter dood veroordeeld

0
244
De Pakistaanse christen Nadeem James (35) is ter dood veroordeeld wegens belediging van de ‘profeet’ Mohammed op social media. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging, dat het van James’ advocaat hoorde.

De veroordeelde werd vorig jaar juli gearresteerd op beschuldiging van blasfemie. Een vriend van hem zei dat James een gedicht had verspreid via Whatsapp waarin de profeet belachelijk werd gemaakt. Advocaat Riaz Anjum vertelde verslaggevers dat zijn cliënt van plan is in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, dat donderdag werd uitgesproken door een rechtbank in de oostelijke stad Gujrat.

De organisatie Legal Evangelical Association Development (LEAD) zegt twijfels over de juistheid van het vonnis te hebben. Volgens haar heeft aanklager Yasir Bashir de plaatselijke politie benaderd in verband met moslimwraak over de relatie van de christen met een moslima. “Volgens de familie raakte Nadeem James betrokken in de blasfemiezaak omdat hij een moslimvrouw trouwde”, zegt LEAD-directeur Sardar Mushtaq Gill.

De omstreden Pakistaanse blasfemiewet heeft al vaker misbruikt om persoonlijke geschillen te beslechten, meldt Gill. Hij vertelde BosNewsLife dat James vluchtte nadat zijn vriend naar de politie was gegaan, maar is terug gekeerd omdat de politie twee zusters van hem arresteerde om druk op hem uit te oefenen.

Het vonnis houdt behalve doodstraf een boete van $ 3000 in en beslaat 28 pagina’s. De rechtszaak is er een van de vele tegen christenen die worden beschuldigd van blasfemie. Sinds 1990 vonden in Pakistan ook minstens 67 moorden plaats op basis van onbewezen blasfemie. In 2011 werd de minister voor minderheden zaken Shahbaz Bhatti doodgeschoten, enig christelijk lid van het kabinet, die openlijk meer rechten voor christenen vroeg. Twee maanden eerder was een lijfwacht van gouverneur Salman Taseer van de provincie Punjab vermoord, nadat die had aangedrongen op wijzigingen van de blasfemie wetgeving.

In april van dit jaar werd de student Mashal Khan doodgeslagen op zijn universiteit in Mardan, na een debat over religie. De politie arresteerde in verband met die moord meer dan twintig andere studenten.