Somalische vader en zoon volgen Jezus

0
297
Er zijn slechts enkele honderden Somalische christenen. Twee van hen zijn Omar en zijn zoon Hassan. Door hun familie en de gemeenschap worden ze verstoten, maar toch volharden ze in hun christelijk geloof.

Hassan* zag hoe zijn vader Omar christen was geworden. Omar had de Here Jezus gezien in een visioen. Hij werd christen en de rijkdom die hij vond in zijn nieuwe geloof hielp hem om standvastig te zijn in zijn geloof ondanks de vernederingen en verstoting.

Hassan vertelt Open Doors-medewerkers over zijn vader: “Mijn vader, een eenvoudige herder, werd christen en verloor daardoor het contact met zijn familie en de gemeenschap. Mijn moeder, mijn broer en zus verlieten ons. Het maakte niet uit hoe moeilijk de situatie en hoe hij werd verworpen, mijn vader wist zich verbonden met Christus. Die volharding sprak me aan en dat leven wilde ik ook. Dat was de God in wie ik ook wilde geloven. Die God had ik ook nodig.”

Ook Hassan werd een volgeling van Isa, zoals de Here Jezus in de Koran wordt genoemd. Ook hij werd door de familie verstoten. Hassan: “Natuurlijk wil ik de hele wereld vertellen dat ik christen ben, maar ik doe het niet want dan breng ik mezelf in levensgevaar. God maakt het mogelijk hiermee om te gaan. De Here Jezus stierf voor alle mensen, ook voor mij. Als er nu een deur dicht gaat, dan gaat er elders eentje open. Als ik iets verlies, dan weet ik dat ik ook iets zal winnen.”

Hassan woont bij zijn vader en ze delen de ene kamer in hun kleine woning. Ondertussen straft de gemeenschap hen voor hun geloofskeuze en weigert zaken met hen te doen. Daardoor moeten vader en zoon ver reizen om werk te vinden en om boodschappen te doen. Op geestelijk vlak blijven ze getuigen in een zeer vijandige omgeving.

Open Doors en de plaatselijke kerk ondersteunt en bemoedigt hen en brengt ze in contact met andere ex-moslims. Ook ondersteunt Open Doors radio-uitzendingen voor deze geïsoleerde gelovigen. Somalië staat op de derde plek op de Ranglijst Christenvervolging.

*Vanwege veiligheidsredenen zijn gefingeerde namen gebruikt.

Bron: Open Doors