Uscrif bestempelt India als schender van godsdienstvrijheid

0
476

Na een afwezigheid van 16 jaar komt India weer voor op de vooraanstaande Amerikaanse lijst van schenders van religieuze vrijheid. De Commission on International Religious Freedom (Uscirf) stelt dat de vrijheid van godsdienst in India in 2019 sterk is verminderd.

Op 28 april voegde de commissie India toe aan de lijst met ‘landen met bijzondere aandacht’. Het gaat volgens de commissie om landen met ‘systematische, voortdurende en grove schendingen van religieuze vrijheid’. De andere landen op de lijst zijn Myanmar (Birma), China, Eritrea, Iran, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Syrië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Vietnam.

De commissie constateert dat er wereldwijd verbetering van religieuze vrijheid is, met één uitzondering: India. “In India was er een neerwaartse trend te zien in 2019”, volgens het jaarrapport van de commissie. “De nationale regering maakte gebruik van de meerderheid in het parlement om beleid in te stellen waarmee de godsdienstvrijheid wordt aangetast, vooral die van moslims.” Het gaat hierbij vooral om de wet op het burgerschap (Citizenship Act), die het voor niet-islamitische vluchtelingen mogelijk maakt om het Indiase burgerschap te ontvangen.
Volgens de commissie sluit de nieuwe wet uit dat moslims het burgerschap ontvangen, maar de wet stimuleert ook een vijandige sfeer tegen alle minderheden in dit hindoeland. Een citaat uit het rapport: “De overheid stond toe dat minderheden en hun gebouwen werden aangevallen en dat de daders niet werden bestraft. Ook was de overheid betrokken bij en tolereerde ze hatelijke taal en opruiing tot geweld.”

De Amerikaanse onderzoekscommissie stelt dat “het geweld tegen christenen is toegenomen. In 2019 ging het om 328 incidenten vooral met beschuldigingen van gedwongen bekeringen. De incidenten gaan over aanvallen op christelijke samenkomsten en vernielingen van kerken.”
In december wordt duidelijk of president Trump de lijst overneemt. Als hij dat doet, krijgt een land te maken met economische sancties van de Verenigde Staten als er geen verbeteringen komen voor religieuze vrijheid.

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging. Ook de andere landen van de USCIRF-lijst staan op de ranglijst vermeld. Achter de landsnaam staat de notering op de ranglijst van Open Doors. Myanmar (Birma)-19, China-23, Eritrea-6, Iran-9, Nigeria-12, Noord-Korea-1, Pakistan-5, Rusland-46, Saudi-Arabië-13, Syrië-11, Tadzjikistan-31, Turkmenistan-22 en Vietnam-21.

Bron: Open Doors / Foto: Pixabay.com