Zogenaamde gedwongen bekeringen Uttar Pradesh

0
529

Pastors in Uttar Pradesh worden wegens vermeende gedwongen bekeringen in de gaten gehouden door ambtenaren. In deze noordelijke staat beschuldigen hindoe-nationalisten christenen ervan dat ze kwetsbare mensen onder dwang bekeren, meldt Open Doors.

“Vorig jaar waren er meerdere arrestaties en kerksluitingen.”

De World Assembly of Hindus, bekend als de VHP, heeft dertig locaties in kaart gebracht in het oosten van Uttar Pradesh waar volgens hen ‘gedwongen bekeringen’ plaatsvinden. De VHP is net als de BJP-partij van Modi onderdeel van de hindoe-nationalistische Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) beweging.

Hoewel er in Uttar Pradesh nog geen anti-bekeringswet van kracht is, is er al wel een conceptwet in behandeling. In de acht Indiase staten waar de wet al wel geldt, kan de ‘dader’ een boete of gevangenisstraf opgelegd krijgen.

“Vele pastors en kerkleiders in de dertig gebieden zijn al vals beschuldigd en gevangen gezet”, aldus een lokale bron. “Vorig jaar waren er meerdere arrestaties en kerksluitingen.”

De bisschop van Allahabad, Raphy Manjaly, meent dat de beschuldigingen vals en misleidend zijn. “De kerk in India propageert geen religieuze bekeringen”, zei hij waarna hij vroeg om bewijs van zulke bekeringen.

“Uttar Pradesh is de meest bevolkte staat in India en momenteel de moeilijkste staat voor christenen om te wonen”, zegt onderzoeker Zeegers van Open Doors International. “Sinds de BJP er in maart 2017 aan de macht kwam is de situatie voor christenen verslechterd”, volgens hem. “De staat kent het meeste geweld tegen christenen in India”.
De VHP wil dat er voor 2024 een einde komt aan deze bekeringen. De VHP-president zei tegen het nieuwsagentschap Newsd: “Elke hindoe-familie moet secuur de religieuze tradities naleven (bedoeld wordt de hindoe-tradities – red.) en niet het Westen kopiëren”.
Zeegers legt uit dat hindoe-extremisten bekeringen problematisch vinden als een hindoe christen wordt. “Maar niet als het andersom is. Terugkeren naar het hindoeïsme wordt een ‘thuiskomen’ (in het Hindi Ghar Vapsi) genoemd.”

  • India staat voor het tweede jaar op rij op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Open Doors en Newsd / Foto: Pastor Biswas uit Noord-India werd in 2018 beschuldigd van gedwongen bekeringen. Hij werd vreselijk mishandeld door tien radicale hindoes. Zij legden hem een hoge boete op omdat hij mensen ‘misleidde’ tot overgang naar het christendom.