Zorgen over Iraanse christenen in cel

0
182
Iraanse christenen maken zich zorgen over het lot van acht prominente kerkmedewerkers, die volgens hen langdurig in de gevangenis zitten en worden gefolterd, na een oproep in hoger beroep.

Pastor Yousef Nadarkhani, Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh en Saheb Fadaie kregen eerder gevangenisstraffen van 10 jaar voor hun betrokkenheid bij huiskerken en naar verluidt het promoten van ‘zionistisch christendom’. Dat meldt christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Nadarkhani en Omidi werden ook veroordeeld tot twee jaar interne ballingschap in respectievelijk Nik Shahr en Borazjan. “Beide locaties liggen in het zuiden van het land, ver weg van hun families in Rasht,” laat de organisatie  Middle East Concern (MEC) weten.

Hoger beroep
Critici hebben de aanklachten tegen de pastores in verband gebracht met hun betrokkenheid bij de kerk van Iran, een van de grootste evangelische denominaties, waarvan de leden elkaar vaak in huizen ontmoeten. Iraanse christenen zeiden dat ze om gebed vroegen voor de vier christelijke bekeerlingen die na een hoorzitting in hoger beroep op woensdag 13 december wachten op de beslissing van de rechtbank. Hun verhoor kwam een ​​dag nadat veiligheidstroepen huizen hadden aangevallen en vier predikanten in de stad Karaj, ten noordwesten van Teheran, hadden opgepakt en gevangen gezet, vertelden christenen aan BosNewsLife.

Amin Khaki en Milad Goudarzi kregen huisarrest en Shahab Shahi en Alireza Nourmohamadi werden gearresteerd tijdens kerkelijke bijeenkomsten.

“Die laatste twee worden op een onbekende locatie vastgehouden en mogen niet met hun familie of wie dan ook praten”, zegt Mission Present Current Ministeries (PTM), die de door de Iraanse autoriteiten getroffen christenen vertegenwoordigt. Ze zouden bespot, vernederd, geslagen en zware psychologische martelingen krijgen.

Gebed gevraagd
Iraanse christenen hebben naar verluidt gevraagd te bidden dat de vervolgden “de kracht hebben standvastig te blijven in hun geloof” en “de mentale helderheid om een ​​getuige te zijn van de waarheid”. Ook wordt gebed voor hun vrouwen gevraagd, opdat die “vrede, troost en bescherming van de Heer zullen ontvangen”.

Iraanse autoriteiten hebben vaak arrestaties van toegewijde christenen verdedigd, waarbij ze zeiden dat de regering de islam moet verdedigen. Ambtenaren beweren dat gedetineerden wetten overtreden en bijvoorbeeld de veiligheid bedreigen of de waarden van de islamitische staat schenden.

Te midden van gemelde vervolging blijven de kerken groeien, volgens Iraanse kerkleiders en missionarissen. “In 1979 waren er minder dan 500 christenen met een moslimachtergrond in Iran, de meest conservatieve schatting is dat er momenteel minstens 360.000 gelovigen in de natie zijn”, meldt de geïnformeerde zendingsorganisatie Elam Ministries.

Kerkleiders geloven dat miljoenen in de komende jaren aan de kerk kunnen worden toegevoegd, omdat er ‘spirituele honger’ bestaat en men door het islamitische regime is ontgoocheld.