Zorgen over ontvoerde christenen Mali

0
214
Christenen in Mali hebben hun zorgen uitgesproken over en gevraagd om gebed voor ontvoerde zendelingen, nu een aan terreurgroep al-Qaida gerelateerde organisatie een video vertoonde van zes buitenlandse gijzelaars.

Nusrat al-Islam zegt zes buitenlanders in hechtenis te hebben en noemt de zendelingen Beatrice Stockly uit Zwitserland, Gloria Cecilia Narvaez uit Colombia en Elliot Kenneth Arthur uit Australië, evenals drie anderen: Stephen McGowan uit Zuid-Afrika, Lulian Ghergut uit Romania en Sophie Petronin uit Frankrijk. Volgens een onderhandelaar hoopt Petronin op een gesprek van de organisatie met de Franse president Macron. De video is een eerste teken van leven van de gijzelaars sinds lange tijd, zeggen christenen.

Non
De non Gloria Cecilia Narvaez (60) uit Colombia werd op 7 februari ontvoerd, toen aanvallers haar klooster in Karangasso, zuid Mali, binnendrongen. De voormalige chirurg Elliot Kenneth Arthur (82) uit Australië werd, samen met zijn vrouw Jocelyn, al begin vorig jaar ontvoerd uit de plaats Djibo in Burkina Faso, vlak bij de grens met Mali. Dat gebeurde op dezelfde dag dat al-Qaida 29 mensen doodde in de Burkina Faso’s hoofdstad Ouagadougou, onder wie zes Canadese christelijke hulpverleners en een Amerikaanse zendeling.

Hoewel Jocelyn na een maand werd vrijgelaten, zit hij nog steeds vast. Op 15 januari werd ook de Zwitserse zendelinge Beatrice Stockly ontvoerd uit haar huis in Timboektoe. Het was de tweede keer in vier jaar. Zij werd de eerste keer ervan beschuldigd het Christendom te promoten onder islamieten, tien dagen vastgehouden en gewaarschuwd dat zij – eenmaal vrijgelaten – niet terug mocht keren naar Timboektoe. Ondanks bedreiging deed zij dat toch in 2013, toen Franse troepen de stad hadden bevrijd van de controle door militante moslims.

In januari 2016, dus na de tweede ontvoering, vertoonde de terroristen een video van haar in moslimkleding. Een jaar later is een tweede video de lucht in gegaan, vertoond op sociale media, waarop zij Frans spreekt en zegt goed te worden behandeld. Zij dankt haar familie en de Zwitserse overheid voor hun pogingen te zorgen voor haar vrijlating.

Intussen is niets vernomen over de verblijfplaats van de voor Jeugd met en Opdracht actieve Amerikaan Jeff Woodke, die sinds oktober wordt vermist. Zijn vrouw Els heeft op een video gezegd graag in contact te komen met zijn ontvoerders.