Cabaretier Herman Finkers in gesprek over geloof en kerk

0
353
In een nieuwe aflevering van ‘De Ongelooflijke Podcast’ (EO) spreekt David Boogerd met Herman Finkers. De cabaretier kwam – na een uitstapje in zijn puberteit – terug in de katholieke kerk. Wat bracht hem daar en wat brengt het geloof hem? De Twentenaar pleit voor een kerk die een zo progressief mogelijk mensbeeld koppelt aan een zo traditioneel mogelijke liturgie. In een openhartig gesprek van een klein uur gaat het onder meer over lid zijn van een kerk die onder vuur ligt, humor, Gregoriaanse zang en Hermans ziekte.

Nieuwe aflevering ‘De Ongelooflijke Podcast’ nu te beluisteren

“Hoeveel je ook weet (en we weten steeds meer): binnen het niet-weten stelt het niet veel voor”, zegt Finkers met zijn kenmerkend gevoel voor ironie. “Er zijn mensen die zodanig in de wetenschap geloven dat ze denken dat we op den duur alles weten. (…) Ik vergelijk het wel eens met een mol die onder de grond zit. Hoe moet je aan een mol onder de grond uitleggen hoe het kleurgebruik van Rembrandt is bij het Joodse bruidje? Dat is een heel andere wereld. Er is iets heel groots wat wij niet weten.”

“Ik geloof niet in de Bijbel, ik geloof in God”
De cabaretier vindt dat in de protestants-christelijk hoek de Bijbel te veel in plaats van God wordt gesteld. “God wordt aan de kant geschoven en er wordt een boek vooruitgeschoven. Ik geloof niet in de Bijbel; ik geloof in God. Je kunt zodanig God zoeken – via een boek – dat je Hem totaal misloopt. Hij zit bijvoorbeeld ook in de natuur…”

Ook deel van de kerk
Finkers vertelt dat hij soms wordt overvallen door het besef van het ‘hele grote’. In kunst, humor en religie vindt hij omgangsvormen voor het ongerijmde. En hoewel de katholieke kerk de laatste jaren veel kritiek te verduren krijgt, blijft Finkers overtuigd lid. “Ten eerste vind ik niet dat de goede mensen de kerk uit moeten gaan, maar de hypocrieten en de misbruikers.” Ook zegt hij: “Men kankert veel op de kerk, maar we vergeten vaak hoe belangrijk het is geweest voor de ontwikkeling van het onderwijs, ziekenzorg, naastenliefde. Dat is ook een deel van de kerk.”

Zin van het leven
Toen de inmiddels 64-jarige Finkers psychologie studeerde, worstelde hij met de vraag waartoe hij op aarde was. De vraag speelt weer op nu zijn gezondheid achteruit gaat: “Mijn geest wil nog van alles, maar mijn lichaam laat mij in de steek. Ik ben hier niet om zo aangenaam mogelijk naar de dood toe te glijden”, zegt hij. “Ik wil wel iets betekenen. Je moet de wereld een millimetertje mooier achterlaten als dat kan.”

Over ‘De Ongelooflijke Podcast’
In ‘De Ongelooflijke Podcast’ onderzoekt David Boogerd – samen met ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas – wat het voor onze samenleving betekent als religie meer en meer afneemt. In hoeverre verschuiven grenzen en wat komt er voor religie in de plaats? De podcast is beschikbaar via iTunes, The Podcast App en de website van NPO Radio 1.

Bron: Evangelische Omroep