Wethouder Graus leefde van 50 euro per week

0
308
De Rotterdamse wethouder Grauss (CU) van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg ging kort gelden de uitdaging aan van Warm Rotterdam, een initiatief van de Pauluskerk, om een week lang rond te komen van 50 euro.

Door Henk van der Wijngaard

Warm Rotterdam, is een beweging van ervaringsdeskundigen en organisaties rond armoede in Rotterdam. Veel Rotterdammers hebben een inkomen onder de armoedegrens. Omdat ze een uitkering krijgen of een laag loon hebben. Eenmaal in deze situatie is het moeilijk om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Hierdoor groeit een op de vijf Rotterdamse kinderen op in armoede zonder uitzicht op een betere toekomst. Dit is niet goed voor hen en niet goed voor de stad. Alle Rotterdamse kinderen moeten hun talenten ontplooien zonder gehinderd te worden door de geldproblemen van hun ouders aldus Warm Rotterdam.

De laatste week van het reces heeft Graus de uitdaging aangegrepen om rond te komen van €50,-. “Ik nam mijn maaltijden thuis, als vrijwilliger bij de huttenbouw werd ik voorzien van drinken en nam ik brood mee. En ik nam elke dag de fiets. Weinig kosten. Dacht ik. Toch ben ik vaak voor keuzes komen te staan: medicijnen, vervoer, kleding en het vieren van een verjaardag. Veel besluiten neem ik dus normaal zonder hoeven na te denken over de financiële gevolgen. Met de uitdaging werd ik gedwongen om overal over na te denken. Dan merk je hoe allesbepalend financiën zijn. “  

Graus is blij met het sympathieke initiatief van Warm Rotterdam om bewustwording rondom armoede te vergroten. “Door mijn deelname wil ik hen steunen. Daarom heb ik me deze week ingeleefd in wat het betekent om te leven van een klein budget. Waar loop ik tegenaan, welke keuzes maak ik? Een week met een klein budget rondkomen is wel heel wat anders dan jarenlang leven in armoede.  Als wethouder spreek ik met veel Rotterdammers die echt weten hoe het is om jarenlang moeilijk rond te komen. Mede op basis van deze gesprekken is de armoedeaanpak Uit de Knoop vastgesteld. Mochten er nieuwe inzichten naar voren komen door de uitdaging van Warm Rotterdam dan ga ik daar graag over in gesprek. Want bewustwording is belangrijk. Maar armoede aanpakken nog belangrijker.”

De wethouder ziet het als zijn taak om samen met het gehele college en organisaties uit de stad (zoals Warm Rotterdam) de vicieuze cirkel van armoede in gezinnen te doorbreken zodat bijvoorbeeld alle kinderen hun talenten kunnen ontplooien. “We investeren de komende jaren in het verzachten van de gevolgen van een leven in armoede en het doorbreken van de cirkel van armoede.

Door de uitdaging heeft Graus ervaren hoe ingewikkeld het is om met weinig geld te leven. “Ook het besef dat ik de luxe heb van een goed huis, een fiets e.d. Juist deze dingen komen in het gedrang als mensen lang in armoede leven De komende tijd blijf ik in gesprek met Warm Rotterdam, deelnemers aan de uitdaging en natuurlijk met ervaringsdeskundigen om hun ervaringen in te zetten voor de aanpak van armoede in Rotterdam.
 
Mijn week
Zondag: met de fiets naar de kerk. Verder niets bijzonders uitgegeven.
Maandag: ik had last van mijn keel en had iets nodig van de apotheek: 10,-. Dat is meteen een hap uit het budget, maar wel nodig! Als je weinig te besteden hebt, wat kies je dan: medicijnen of eten?
Dinsdag: bij de huttenbouw ook poffertjes meegegeten. Ook wilde ik vanwege het warme weer een overhemd met korte mouwen aanschaffen. Maar dat heb ik nu ook niet gedaan.
Woensdag: dat vervoer duur is viel me ook op. Ik heb daarom de hele week alles per fiets gedaan. Ik wilde naar het centrum fietsen. Er dreven nogal veel donkere wolken over dus even gecheckt en er waren zware buien op komst. Daarom heb ik de trein en metro gepakt: €4,06. Op de terugweg was het droog dus ik ben gaan lopen naar het station. Dat is ook nog eens gezonder. De kosten voor de trein waren €3,-. In totaal dus €7,06 aan OV uitgegeven woensdag.  
Donderdag: mijn dochter was jarig. Normaal zouden we uit eten gaan. Dat kon ik nu dus niet. Ook kun je met dit weekbudget geen duur cadeau kopen. Iets niet kunnen uitgeven voor mezelf is niet leuk, maar voor mijn vrouw of kind iets niet kunnen doen, dat vind ik pas echt lastig. Ik ben blij dat stichting jarige job er is voor kinderen die geen geld hebben voor een feestje.
Vrijdag: ik was bij een braderie. Kibbeling of een Surinaams broodje zat er dit keer niet in. Ik kon wel een cadeautje kopen voor een baby: tweedehands kleertjes, voor 50 cent.  
Zaterdag: familie en vrienden kwamen op bezoek voor de verjaardagen van mijn vrouw en dochter. De inkopen zijn door mijn vrouw betaald want met taart, hapjes, drinken e.d. ga je heel snel over het weekbudget heen.