EO: van wonder naar werelds

0
165
En wéér komen mensen gezamenlijk in opstand tegen de koers van de EO. Het gebeurde in de laatste decennia telkens opnieuw onder steeds andere namen, ‘ zoals ‘ ik bid en blijf lid’ en nu weer ‘EO Duidelijk’, maar alle protestgroepen kregen een vriendelijk uitgesproken nul op hun rekest. Nooit kan geloof natuurlijk teveel verwachten, maar het mijne is eerlijk gezegd wat deze tot moloch uitgegroeide ooit getuigende omroep betreft toch in de loop der jaren nogal getaand.

Door Johan Bos

De oprichters wilden het Evangelie in de ether brengen, opdat zielen tot geloof in Jezus Christus kwamen. Zij waren evangelisten. Wetend in de duistere wereld een kleine kudde te zijn, droomden zij er eigenlijk niet van heel groot te worden.
Zij hadden zich verzet tegen de NCRV, die volgens hen niet meer deed waarvoor zij was opgericht, maar het bestuur van de omroep met de verbleekte C zei dat ‘de jongens’ (de medewerkers dus) eigenlijk bepaalden wat er op het scherm en uit de speakers kwam. Zulke jongens heeft de EO nu ook. Daar is de E verbleekt, omdat kijkcijfers belangrijker zijn geworden dan haar oorspronkelijke roeping.

Toch houdt directeur Arjan Lock vol dat de missie niet is veranderd. Weet hij veel. Voordat hij directeur werd, was hij niet eens lid en hij maakte zeker de oprichting niet mee. Als dat zo was, zou hij nooit hebben gezegd – samen met de vrijzinnige (homoseksuele) theoloog Tom Mikkers, verantwoordelijk voor de spraakmakende reclamecampagne der remonstranten en van hun landelijke koepel jarenlang aanvoerder – mooie programma’s te gaan maken.

Maar volgens Lock is het doel van de EO nog altijd het Evangelie duidelijk te maken in de samenleving. Maar ja, die samenleving is veranderd hè. Het is alsof ik de voorzitter van de NCRV ten tijde van EO’s oprichting hoor praten. Natuurlijk verandert de samenleving steeds, vooral onder invloed van de god dezer eeuw, maar het Evangelie niet. En God is óók niet veranderd, noch Zijn Woord.

Langdurig voorzitter van de EO ds. Arie van der Veer haalt er Mattheüs 18:15-17 bij, om aan te geven dat volgens de Here Jezus men naar degene moet gaan met wie men ongenoegen heeft. “Ik mag hopen dat de opstellers van de open brieven allemaal bij de directie van de EO zijn geweest”, zegt hij. Ik hoop het ook, maar als ervaringsdeskundige met dergelijk geleuter, weet ik vrijwel zeker dat alle bestuurders, ledenraad, directie en wie verder ook de dienst maar uitmaken niet van plan zijn ook maar iets aan de koers te wijzigen. Men drinkt een glas, doet een plas, bidt misschien nog even, en vervolgens blijft alles zoals het was. Tenzij er een wonder gebeurt. Zoals het in de ether komen van de EO een wonder was…

Foto: Broeder (Jan) Kits sr. oprichter en eerste voorzitter van de EO.