Europa moet Egypte steunen

0
160
Dit is misschien wel de meest verschrikkelijke aanslag op de Kopten in Egypte. Niet alleen vanwege het aantal doden en gewonden, maar ook omdat bijna alle slachtoffers vrouwen en kinderen zijn. Dat is een perfide tactiek van terroristen en extremisten. Ze willen de Koptische gemeenschap zoveel mogelijk pijn en verdriet bezorgen.

Door: Peter van Dalen, Europarlemantarier ChristenUnie-SGP.

Een week geleden, op 7 december, ontmoette ik President Sisi van Egypte. Ik drukte hem op het hart om de discriminatie van de Kopten tegen te gaan. Hij zei mij te hechten aan goede betrekkingen met de Kopten en heeft daarom al twee keer Kerstvieringen in de Koptische kathedraal bijgewoond. Ook heeft hij geld vrij gemaakt voor de wederopbouw van 75 Koptische kerken die door extremisten zijn verwoest. Inmiddels zijn er 25 hersteld.

Een groot probleem is het ruwe optreden van agenten tegen onder andere christenen. President Sisi erkende dit en verklaarde een trainingsprogramma te zijn begonnen om politie te leren zich dienstbaarder op te stellen.

Na de aanslag van afgelopen zondag heeft Sisi drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. De slachtoffers zijn maandag met een staatsbegrafenis ter aarde besteld.

President Sisi is bepaald geen heilige en onder zijn bewind worden mensenrechten veel geschonden. Op dit moment is er echter geen alternatief voor hem. Valt de door het leger gesteunde regering weg, dan zinkt Egypte weg in een moeras van chaos en extremistisch geweld. De steun voor Sisi onder de gewone Egyptenaar is dan ook groot.

Europa moet Egypte en President Sisi voluit steunen door investeringen in infrastructuur en toerisme. En door samenwerking op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding. Kritiek op President Sisi is terecht, maar dan wel van bondgenoot tot bondgenoot in de strijd tegen extremisme en chaos in het Midden Oosten.