Frinsel: ‘Pseudo-evangelie rukt op’

0
179
Een pseudo-evangelie breekt als alternatieve waarheid het christelijke denken binnen, waarschuwt Hans Frinsel in Het Zoeklicht. Hij kreeg een nieuwe tekst van het vermaarde in Billy Grahams campagnes altijd gezongen lied ‘Just as I am’ (‘zoals ik ben, ‘k pleit anders niet’) onder ogen. Tot zijn verbijstering zag hij dat die volledig afweek van de oorspronkelijke versie, maar naar zijn mening wel aansluit bij de ontwikkeling in christelijke kring. Daar hebben velen steeds meer moeite met de leer dat de mens van nature zondig is en evangelisatie neerkomt op de boodschap: ‘I am OK, you are OK’, verzucht Frinsel.

“De moderne mens heeft geen zonden, maar psychologische problemen”, schrijft hij. En daar verschuilt men zich vaak achter voor verkeerd gedrag. Seculiere psychologie kan het begrip zonde niet plaatsen, zonde belijden en bekering krijgen daardoor volgens hem de status van ‘uit de tijd’. En volgens hem heeft die gedachte ook sluipenderwijs christenen geïnfecteerd, die zich van essentiële waarheden lieten beroven.

Hour of Power
Frinsel beschuldigt Robert Schuller van Hour of Power ervan in de negentiger jaren een pseudo-evangelie te hebben ontwikkeld door de oerzonde te definiëren als ‘de aangeboren onbekwaamheid om onszelf te waarderen’. Schuller noemde het een ‘belediging van de mens’ te stellen dat die van nature slecht is. ‘Wij zijn niet slecht, maar angstig’, zei hij.
Frinsel: “In dit psychologische ‘evangelie’ is verlossing door het plaatsvervangend offer van de Here Jezus Christus voor onze zonde overbodig. Wedergeboorte betekent voor Schuller: ‘veranderd worden van een negatief naar een positief zelfbeeld’ (…). Maar je kunt prima verloren gaan met een sterk positief zelfbeeld. Dat was de waarschuwing van Christus aan het adres van de Farizeeën en Schriftgeleerden.”

Spiritistisch
Als wordt gezegd dat alles van God al in de mens zit, verandert evangelisatie van een boodschap van redding in Christus en een oproep tot bekering, in een boodschap dat God al in ieder mens is en iedere oprechte zoeker Hem daar ontdekt. “Door deze benadering verdwijnt de antithese tussen het koninkrijk van deze wereld en het koninkrijk van God. Men meent dat dit de kerk relevant maakt. Het tegenovergestelde is waar. Zij verliest haar identiteit en boodschap, ze verraadt de waarheid van Christus en wordt overbodig.”

Het door Frinsel gevonden nieuwe lied, bleek in de gezangenbundel van een spiritistische kerk te staan. “Gezien de overeenkomsten met een aantal ‘alternatieve leringen’ die we zien oprukken in christelijke kring moeten we ons diep bezorgd afvragen door welke geest men zich tegenwoordig laat leiden.”
Want verandering naar het beeld van Christus, bereikt men niet door te belijden dat men zo geweldig is, zegt Frinsel. “Maar juist omdat wij beseffen dat we in onszelf zwak en arm zijn.”