‘Iedere christen moet aan politiek doen’

0
171
Net als veel geloofsgenoten in Nederland vindt voorganger Robert Jeffress van de invloedrijke en 12.000 leden tellende megakerk First Baptist Church in Dallas, Texas, dat iedere christen en pastor actief moet zijn op politiek terrein. Als grote veranderingen nodig waren in de VS speelden altijd pastores daar een rol in, zegt de republikeinse aanhanger van Donald Trump.

“Veel mensen denken dat een voorganger niet aan politiek moet doen en het alleen zijn verantwoordelijk is het Evangelie van Jezus Christus te prediken”, zei hij in zijn tv-programma ‘Pathway to Victory’. Volgens hem toont de geschiedenis aan dat pastores het volk hebben geleid naar de Amerikaanse revolutie, afschaffing van slavernij en andere grote wijzigingen. “En het waren predikanten die voorop gingen in de mensenrechten beweging.”

Omwenteling
En nu is het tijd voor een grote omwenteling in Amerika, zegt hij. ”Ik geloof dat de enige manier daartoe in ons land is de harten van Amerikanen te veranderen en geen regering kan dat bewerken. Alleen Jezus Christus kan het hart van een mens veranderen en het is mijn rol als pastor het Evangelie te verkondigen, het levens veranderende Evangelie van Jezus Christus.”

Jeffress zei dat God de overheid heeft ingesteld om bepaalde functies in de hedendaagse samenleving te vervullen. Hij citeerde de aansporing van Paulus in 1 Timothéüs 2 te bidden voor koningen en alle hooggeplaatsten ‘opdat wij een gerust en stil leven mogen leiden’.

Jeffress: ‘Het is interessant dat Paulus niet zegt dat we moeten bidden voor de regering opdat die een geestelijke opleving teweeg zal brengen. Toen Paulus deze woorden schreef was Nero de Romeinse keizer. En Paulus verwachtte niet dat Nero een grote christelijke opwekking zou leiden. Paulus zei: bid dat de regering ons veiligheid geeft en ons het geloof laat praktiseren.”

Bidden
Dat is ook alles wat christenen nu kunnen doen: Bidden voor hun regering. “Maar nu hebben wij de gelegenheid onze leiders te kiezen.” Dat brengt voor christenen de verantwoordelijkheid met zich mee leiders te kiezen die doen wat God overheden opdroeg te doen, voegde hij er aan toe. “En dat is ons veilig als volk te laten leven en ons de vrijheid te geven ons geloof te belijden. Ik geloof dat wij in een kritieke tijd in de Amerikaanse geschiedenis leven.” Volgens hem staan christenen op het punt hun godsdienstvrijheid te verliezen. “Ik geloof dat wij grote externe bedreigingen hebben door opkomend radicaal Islamitisch terrorisme. Als voorganger weet ik dat ik mijn meeste tijd aan de verkondiging van het Evangelie van Jezus Christus moet wijden, maar ik onttrek mij niet aan de door God gegeven verantwoordelijkheid alles te doen wat ik kan om heersers te kiezen, leiders van deze natie, die onze veiligheid behoeden en ons godsdienstvrijheid overeind houden. Daarom dring ik er bij iedere christen op aan betrokken te zijn in de verkiezingen van dit jaar.”
Net als Franklin Graham weet hij dat er geen perfecte kandidaten zijn. ‘Zoals er ook geen perfecte voorganger is.” In maart zei Jeffress dat republikeinen die Donald Trump niet steunden dwaas waren. “Het is absoluut dwaas iets de doen dat Hillary Clinton toestaat de volgende president van de VS te worden”, zei hij. Donald Trump steunt volgens hem in elk geval de pro-life beweging en spreekt er over. Zulke dingen komen niet over de lippen van Clinton, voegde hij er aan toe.