Is kennis belangrijker dan liefde?

0
173
De Bijbel is glashelder: het grootste gebod is de Heer liefhebben met je hele hart, ziel en verstand en je naaste als jezelf (Mattheüs 22:37-40). Paulus schrijft dat we niets zijn als we geen liefde hebben en dat we zonder liefde alleen maar lawaai maken (1 Corinthiërs 13).
Duidelijker kan het niet!

Waarom trappen wij dan steeds weer in dezelfde val? Ik merk het aan reacties op deze site. We stellen onze eigen inzichten, onze kennis, onze wijsheid bij het beoordelen van de inzichten van anderen ver boven de liefde. “We zullen die ander wel eens haarfijn uitleggen wat de Bijbel te zeggen heeft.” Daarbij maken we een hoop lawaai en bereiken niemand. Kennelijk realiseren we ons niet dat we zó de Bijbelse boodschap geweld aan doen en heel ver verwijderd zijn van Jezus, die zei: “De heerlijkheid, die Gij Mij gegeven hebt, heb Ik hun gegeven, opdat zij één zijn … opdat de wereld erkenne, dat Gij Mij gezonden hebt.” (Johannes 17:20-26)

Mogen wij dan niet van mening verschillen?
Natuurlijk wel!
Het gaat niet anders.
Het verrijkt.
Het stimuleert.
Het dwingt om eigen inzichten te evalueren.
Maar, niemand van ons heeft de wijsheid in pacht.
Ook niet de Bijbelse wijsheid, omdat die subjectief is en niet anders is dan onze eigen interpretatie van wat wij menen dat de Bijbel te zeggen heeft.

Het is een slimme truc is van de tegenpartij ons te doen geloven dat kennis belangrijker is dan liefde. Dat is kennis, inzicht en wijsheid NOOIT.
Eens zal alles afgedaan hebben.
Ook kennis.
Ook onze (eigen)wijsheid.
Het enige wat dan overblijft, is de liefde.

Dus is het zinvol te oefenen de liefde boven de kennis te stellen.

Leo