‘Oude hymnes te oorlogszuchtig’

0
167
Brian McLaren, leider van de zogenoemde ‘emerging church’ een postmoderne christelijke bewegingen, vindt dat veel oudere geestelijke liederen niet meer kunnen. De pastor, activist, auteur en songwriter heeft recentelijk ‘Onward, Christian Soldiers’ (voorwaarts christenstrijders) herschreven, omdat hij dat te oorlogszuchtig vindt. Hij heeft ook veel andere liederen herschreven, onder meer waarin de opname van de gemeente wordt bezongen of het feit dat deze wereld niet die van de gelovigen is.

Brian McLaren wil het geloof in de VS aanpassen aan deze tijd en vindt, evenals anderen, dat sommige hymnes een gevaarlijke theologie vertolken.
Tegen Baptist News Global vertelde McLaren dat ‘Onward Christian Soldiers’ christelijk geloof naar zijn mening verbindt met militaire metaforen. Dat past niet in de nu bestaande cultuur en het politieke klimaat, vindt hij.

Het probleem met veel oudere liederen is volgens hem dat de melodie daarvan wel gemakkelijk en lekker zingt. Als eerste lied nam hij enkele jaren geleden ‘I’l fly away’ onder handen. Er is niets mis met zingen over een toekomstig bij Jezus, maar helaas zijn er teveel liederen in de trant van “this world is not my home” (deze wereld is mijn thuis niet), vindt hij. En deze wereld is nu nog toevallig wel de wereld van ook gelovige mensen, terwijl de aarde door de mensheid op dit moment wordt misbruikt. Hij maakte er dus de song ‘I’ll Get Involved’ van, om mensen niet tot evacuatie op te roepen, maar tot transformatie.

Angst voor islam en vreemdelingen, openlijk en bedekt racisme, alsmede andere kwalijke sociale realiteiten, zijn sterk in de kerkelijke cultuur aanwezig, zegt hij. In zijn recente boek ‘Great Spiritual Migration’ roept hij kerkleiders op zich daarop te bezinnen, niet als een politiek onderwerp, maar als kenmerk van christelijk discipelschap.

Hij constateert dat in kerkdiensten steeds meer wordt gesproken in volgens hem ‘gevaarlijke’ oorlogszuchtige taal, zonder stil te staan bij het essentiële christelijk discipelschap thema van vrede stichten. En daar moet wat hem betreft ook over worden gezongen. Veel in de oorspronkelijke geestelijke liederen stoort hem, zegt hij. Zij spreken bijvoorbeeld over de vijand, om de wereld buiten de kerk aan te duiden. Hij vindt dat er meer over vrede en vredestichters moet worden gezongen.