‘Staat Israël groot gevaar voor Joden’

0
177
Het oprichten van de staat Israël vóórdat de Messias op aarde verschijnt, brengt Joden in groot gevaar. Directeur Ton Stier van de op verspreiding van de Bijbel onder Joden gerichte stichting Israël en de Bijbel herinnert in Het Zoeklicht aan die waarschuwing van anti-zionistische Joodse orthodoxie in de 19e eeuw. Die waarschuwing wordt nu bewaarheid, constateert hij.

In een speciaal nummer over Israël komen overigens verschillende geluiden aan bod. Terwijl volgens Stier de terugkeer van Joden naar het land wel is voorzegd, maar daarmee geenszins als zegen beloofd, vindt ds. Willem Glashouwer (president van Christians fot Israël International) dat men moet doorgaan met christelijk helpen bij die terugkeer.

Maar Stier citeert rabbijn Loddy van de Kamp: “De stemming was er na de tweede wereldoorlog niet naar die oude discussie (wel of niet naar Palestina gaan, red) weer op te rakelen. Kritische vragen stellen bij staat Israël zou de vijand alleen maar in de kaart spelen.” Maar Van de Kamp verbaast zich wel erover dat orthodoxe christenen klakkeloos de seculiere staat Israël als vervulling van Bijbelse profetieën beschouwen, zonder oog te hebben voor het atheïstische gedachtegoed van het zionisme.

Volgens Stier hebben veel door christenzionisten aangehaalde profetieën, die in deze tijd in vervulling zouden gaan, betrekking op de periode na Christus’ wederkomst. Liefde voor Israël, zegt hij, betekent zorgvuldig omgaan met de duiding van de profetieën. “Zeker als we op basis van verkeerde uitleg, een valse verwachting wekken over een vermeend onbezorgd wonen van Joden in Israël.

Nergens vinden we trouwens in het Nieuwe Testament een oproep om naar Israël terug te keren. De boodschap aan Petrus en zijn Joodse volksgenoten, die grotendeels vanuit de diaspora in verband met het Pinksterfeest Jeruzalem bezochten, luidde: ‘Kom dus tot inkeer en bekeer u, opdat uw zonden uitgewist worden en er tijden van verkwikking zullen komen van het aangezicht van de Heere, en Hij Jezus Christus zal zenden, Die tevoren aan u verkondigd is. Hem moet de hemel ontvangen tot de tijden waarin alle dingen worden hersteld, waarover God gesproken heeft bij monde van Zijn heilige profeten door de eeuwen heen (Handelingen 3:19-21).”