Ter Velde: ‘Gouden tijd voor de kerk’

0
174
Het liberalisme, dat ook de kerk binnendrong, heeft de samenleving in de steek gelaten. Die noodkreet slaakt Feike ter Velde in Het Zoeklicht. ‘Iedereen moet het zelf uitzoeken. Overal groeit de witteboordencriminaliteit en het nieuws van grootgraaiers in de financiële wereld blijft ons verbijsteren. Dit is de wereld zonder God en Zijn Woord”, schrijft hij.

Liberalisme kenmerkt zich door streven naar zoveel mogelijk vrijheid voor individu en zakenleven, waarbij de overheid moet terugtreden, zegt Ter Velde. Kapitalisme werd de olie waarin de machine draait en de kerk moet volledig van de staat zijn gescheiden. VVD en D66 zijn volgens hem verbonden door de geest van de Franse Revolutie. Het liberale denken zorgt er naar zijn mening voor dat er geen geld meer is voor ouderen, verzorgingshuizen dicht gaan of worden omgebouwd voor ouderen die geld hebben. “Dit betekent voor een wakkere kerk een gouden tijd”, zegt Ter Velde. Voedselbanken draaien volop, maar de kerk zal volgens hem méér moeten investeren in diaconie en praktische hulpverlening. ‘Het zendingsveld is vlakbij. “laten we contact zoeken met de armen, de asielzoeker of de vluchteling. Een ongehuwde moeder met drie kinderen kan wel wat hulp gebruiken, of nieuwe kleren voor zichzelf en haar kinderen.”

In een wereld zonder God moet gelovige wel de hanen uitsteken en aan de slag gaan. ”De kerk voorop met de kruisbanier gehesen.’