Ter Velde: Valse leer dringt Gemeente binnen

0
173
Doordat het de satan is gelukt gelovigen het profetische Woord te onthouden, ontstonden valse leringen, zoals het preterisme. Een oude Roomse kerkleer, die ook met de Reformatie meekwam en inhoudt dat alle profetieën in Christus al zijn vervuld, waarschuwt Feike ter Velde in Het Zoeklicht.

“Bij de opkomende dwalingen in de vroege kerk werd dat ook een belangrijk thema. Het laatste Bijbelboek, de Openbaring, is in de eerste eeuw tijdens keizer Nero in vervulling gegaan, zo leert men”, schrijft ter Velde. De leer leefde na de Reformatie op en wordt volgens hem ook in Evangelische kringen steeds populairder, vooral doordat de Bitse Nieuwtestamenticus Tom Wright het nieuw leven inblies via publicaties die ten dele ook in het Nederlands verschenen.

Sommigen gingen er mee aan de haal en verkondigen de ideeën van de vroege kerk en Wright in evangelisch Nederland, meldt ter Velde. “Zo komen aloude dwalingen in een nieuw jasje de Gemeente binnen. Vooral mensen men weinig of geen theologische opleiding vallen al gauw voor dit verhaal, dat nu eenmaal eeuwenlang in veel kerken wordt aangehangen.”

Aanhangers van de leer neigen tot een zekere vijandschap jegens degenen die de opvattingen afwijzen, voegt hij er aan toe. “Want als we de Here Jezus volgen in Zijn toespraken komen tal van dingen aan de orde die duidelijk slaan op een verre toekomst: de eindtijd. Denk alleen maar aan bijvoorbeeld Mattheüs 24, waarin onze Heiland spreekt over de Grote Verdrukking, de Machten der hemelen, de terugkeer van de Zoon des mensen op de wolken, het herstel van Israël enzovoort. Dat is niet vervuld, maar wordt in onze dagen vervuld. We zijn heel dicht bij het einde van deze bedeling, de Opname van de Gemeente en de komst van het Vrederijk zijn de volgende fasen in het heilsplan van God.”