3:16 Landelijk en lokaal

0
200
Sinds begin deze maand wappert er een nieuwe vlag in Vlaanderen. Niet de bekende Belgische driekleur – die blijft nog netjes opgeborgen tot het EK-voetbal van komende zomer – en ook niet de geelzwarte leeuwenvlag, al hebben de Vlaamsgezinde partijen de laatste jaren de wind wel in de zeilen. Het is een blauwe vlag met een witte driehoek en de cijfers 3, 1 en 6. Rond de vlag hangt een zekere geheimzinnigheid en daar was het de organisatoren ook om te doen. Al is sinds de ‘zichtbaarheidsdag’ van 5 maart de sluier al een heel stuk opgelicht …

Door: Don Zeeman
Foto: Kurt Maeyens en Ruben Mottart, de drijvende krachten achter het 3:16 project.

Vorig jaar liet Ruben Mottart, een leerkracht uit Machelen, dicht bij Brussel, zich inspireren door het Amerikaanse 3:16 project, dat verwijst naar de bekende tekst uit het Johannes-evangelie. Tegelijk is er de link naar 3/16, de maand maart van het jaar 2016. Bij Ruben stond het verlangen centraal om opnieuw een landelijke evangelisatie-actie in Vlaanderen op gang te brengen. Wil dat zeggen dat er tegenwoordig het vuur voor het verspreiden van de blijde boodschap niet echt meer brandt in de Vlaamse evangelische kerken? Ruben: “Er zijn gemeenten die in het verleden heel wat energie in acties gestoken hebben en daar niet veel resultaat van hebben gezien. Die zijn vaak niet zo gemakkelijk om mee in het project te stappen.
Ik hoor ook regelmatig van gemeenten: ja, maar wij doen al iets. Dat is mooi, maar nu kan het een landelijk karakter krijgen. En het zijn vooral de kleinere gemeenten die hier hun voordeel mee kunnen doen, doordat ze dan landelijk bezig zijn. Grotere kerken kunnen de kleine meetrekken”.

Landelijk en lokaal
Over het nut van grootscheepse, landelijke acties bestaan er verschillende meningen. Dertig, veertig jaar geleden werden ze regelmatig gehouden, maar het rendement van dergelijke initiatieven is de laatste decennia niet geweldig. Het unieke van het 3:16-project is dat het zowel landelijk als lokaal is. Omdat de activiteiten in heel Vlaanderen – letterlijk – onder dezelfde vlag doorgaan, is er een sterke herkenning. Maar ‘3:16’ werkt bewust niet met megagrote samenkomsten of internationaal bekende sprekers en bands. Het is juist de bedoeling dat de plaatselijke gemeenten in hun eigen omgeving een actie opzetten en daar dan het label 3:16 op plakken.

Oogst
In het 3:16-project werkt Ruben nauw samen met Kurt Maeyens, sinds vorig jaar directeur van de Belgische Evangelische Zending. Zijn betrokkenheid bij de plannen ligt eigenlijk voor de hand aangezien evangelisatie en gemeentestichting tot de ‘core-business’ van de BEZ behoren. Tegelijk heeft hij een enorme passie voor de verkondiging van de blijde boodschap, zeker in een land als België, dat op geestelijk vlak bekend staat als een ‘moeilijk land’ en waar geloven al lang geen prioriteit meer is. “Ik geloof dat mensen nog altijd op zoek zijn naar innerlijke vrede. Er zijn nog heel veel mogelijkheden en ik weet dat de oogst er is. Wij mogen als arbeiders uitgaan in die oogst. Er zijn tal van mogelijkheden, en die moeten we zien te benutten”.

Enthousiasme
De deelnemende kerken hebben alle vrijheid om de aanpak te kiezen die het best bij hen past. Dat kan directe verkondiging zijn, maar net zo goed een praktische hulpverleningsactie. Juist het feit dat deze actie bewust geen ‘top-bottom’ aanpak kent, geeft het geheel een extra sterkte. Kurt beseft dat er niet echt een uniek recept voor succesvolle evangelisatie bestaat. “Als je het mij vraagt, dan denk ik dat elke individuele christen zijn eigen methode heeft. Dus je moet altijd kijken: wat past er bij mij? Ik ben onder de indruk van de methodes die worden toegepast, maar ze werken niet voor iedereen. De een is goed in relaties leggen en vriendschappen opbouwen, de ander moet het misschien hebben van deur-aan-deur werk. Ik geloof ook niet dat er verouderde methodes zijn. Een folder kan nog steeds werken. Maar het is vooral het enthousiasme waarmee je die folder aan iemand geeft, dat telt. Dus het moet ons liggen”.

Verwachtingen
De komende weken zal er hard gewerkt worden en op veel plaatsen zal de Paasdienst een bijzondere afsluiter van ‘3-16’ zijn. Wat zijn de verwachtingen voor deze maand? Ruben: “Of er nu veel of weinig reactie komt, we zijn al blij als er enkelen tot geloof komen. We zaaien maar de oogst hebben we niet in de hand. We geloven wel dat die vroeger of later gaat komen. Kijk als elke gemeente 1 extra bezoeker krijgt en die tot geloof komt, dan gaat het al over heel wat mensen in Vlaanderen”