Het mankeert kinderen aan aandacht

0
199
Els Gevaert en Sara Verlinden startten recent bij Bethesda het project ‘Kinderen en Ouders’ op. Op die manier willen ze gezinnen waarbij het in de opvoeding vastloopt helpen ondersteunen. Anderzijds willen de vrouwen ook de ouders helpen die het zelf niet meer zien zitten of er alleen voor staan. “Gezinnen helpen en een balans terugvinden in het leven met de Bijbel als basis, is onze visie”. Bethesda is een christelijk centrum voor vorming en hulpverlening. Els Gevaert licht ons de werking van het nieuwe project alvast toe.

Door Don Zeeman & Ciara Goossens

Bethesda werkt vooral met koppels, volwassen mensen individueel en ook af en toe adolescenten. Maar wat kinderen en gezinnen betreft is het aanbod beperkt. Daarom staken enkele psychologen en pedagogen van de organisatie begin dit jaar de koppen bij elkaar om voor deze nood een behandeling op poten te zetten.

Sterk zijn in relaties
Momenteel wordt het project geleid door twee vrouwen. Sara Verlinden, een psycholoog en Els Gevaert, een orthopedagoog. Sara zal haar hoogstwaarschijnlijk meer toespitsen op het probleem bij het kind. Els richt zich vooral op het gezin en de context ervan. Els: “Ik werk al 14 jaar in de Bijzondere Jeugdzorg, dus heb heel wat gezinssituaties gezien waar er toch wat problemen bij de ouders liggen en zal me dus voornamelijk daarop richten. Het is vervolgens zoeken naar de mogelijkheden en er samen trachten uitkomen.”

Bethesda gelooft dat iedere mens uniek is en dat God een plan heeft voor ieder van ons. Ook wie niet gelovig is, is welkom. Maar in eerste instantie richt de organisatie zich op de evangelische kerk. “Het feit dat wij weten dat elk mens uniek is en unieke mogelijkheden heeft en God het belangrijk vindt dat wij in relaties sterk zijn, wat ook de slogan is van Bethesda, vinden wij heel waardevol”, aldus Sara.

Probleem van deze tijd
Bethesda legt uit dat er een hele grote druk ligt op werken en presteren waardoor er sprake is van materiele verwaarlozing en verwenning. Het mankeert kinderen aan aandacht die ze wel nodig hebben, dat is een probleem van deze tijd. veel ouders willen natuurlijk wel het beste voor hun kinderen, maar dat lukt hen niet altijd. “Mensen moeten leren wat prioritair is en wij trachten hen hierin te ondersteunen.

De Bijbel is niet echt een opvoedingshandboek, wel bevat het veel waarden. Maar omdat het niet altijd vanzelf gaat hebben mensen extra hulp nodig. Zowel christenen als niet-christenen stuiten op grenzen en dan zijn er mensen nodig die meer geschoold zijn om naast hen te staan. “De Bijbel is absoluut de basis, maar vanuit de praktijk zijn er ook andere handvaten nodig om de opvoeding handen en voeten te geven. In de praktijk kan het evengoed zijn dat een christelijk gezin het moeilijker heeft dan een niet-christelijk gezin. Dat hangt van hun persoonlijkheden af, van hun netwerk en familie.”

Zelf volgde Sara een aantal jaren een opleiding voor contextuele hulpverlening, waarin ze nu haar motivatie voor dit project terugvindt. “Naast mijn job als consulent bij de Bijzondere Hulpverlening wil ik graag een meer mogelijkheden hebben om een stukje van mijn geloof te delen.”

Heden is de organisatie in Vlaanderen iedere woensdag om de veertien dagen beschikbaar en beschikken ze ook over een website (www.bethesda.be) waarop mensen meer informatie kunnen vinden. Daarnaast kan me Bethesda ook via de telefoon (vanuit Nederland: 0032 89 363 269) bereiken.