Zegel bevestigt de Bijbel

0
346
Onlangs dook er in Jeruzalem een klein zegel op. Daarop staan de woorden ‘overste van de stad’, een titel die je ook in de Bijbel tegenkomt.

2700 jaar geleden, in de tijd van de koningen Hizkia en Jozia, was het dagelijks bestuur van Jeruzalem niet in handen van koningen. Dat kun je afleiden uit 2 Koningen 23:8 en 2 Kronieken 34:8, waar respectievelijk Jozua en Amon worden genoemd als ‘overste van de stad’, tsar ha-ier in het Hebreeuws.

Dat is best een bijzondere situatie. Je zou verwachten dat de koning ook in Jeruzalem iets te zeggen had. Critici betwijfelden daarom of de Bijbel het wel bij het rechte eind had. Het bijzondere is namelijk dat je deze titel tot voor kort alleen in de Bijbel tegenkwam.

Maar daar is nu verandering in gekomen. Israëlische archeologen vonden, bij een opgraving vlak bij de bekende Klaagmuur, een zegel waarop deze titel in Oudhebreeuwse letters is geschreven. Op het zegel, dat zo’n anderhalve centimeter in doorsnee en twee millimeter dik is, staan ook twee gestileerde personen in gestreepte gewaden die tot aan de knie reiken. Volgens de archeologen werd zo’n zegel namens de stadsoverste als souvenir bij een lading goederen gevoegd.

Afbeelding: Israel Antiquities Authority
Bron: Weet Magazine