Vlieguren

0
312
Als je wist dat een piloot alleen maar les heeft gehad uit een theorieboek en zijn instructeur had nog nooit één vlieguur gemaakt, maar die had zijn theorie ook alleen maar uit een boek, zou je dan nog bij die piloot in het vliegtuig stappen? Of zou je geopereerd willen worden door een chirurg die nog nooit een scalpel in zijn handen heeft gehad, maar alleen maar met zijn neus in de boeken heeft gezeten? Die boeken en die instructeur kunnen dan nog zo goed zijn, en misschien die piloot of die arts heel slim, maar je waagt je leven liever alleen aan iemand die wat hij heeft geleerd ook in de praktijk heeft ervaren. Toch gaat het als het op ons geestelijk leven aankomt vaak heel anders.

We luisteren naar dominees en lezen boeken van theologen die God grotendeels alleen kennen uit een boek. Ze hebben vaak jarenlang theologie gestudeerd, maar die studie laat vaak weinig ruimte om het geleerde te ontdekken in de praktijk. God persoonlijk leren kennen is een vak apart en alle geestelijke principes leren begrijpen en toepassen, kost veel tijd. Dat leer je alleen door te doen, te vallen, op te staan en weer te doen, te vallen en op te staan.

In bijna alle kerken en gemeentes worden alleen sprekers op het podium gezet die bepaalde diploma’s hebben. Dan weten we dat ze ‘veilig’ zijn. En iemand die de diploma’s niet heeft, krijgt geen kans op de preekstoel, hoeveel die persoon ook doorleefd heeft. Meestal beroepen wij degenen die wij geschikt vinden, maar voor God werkt het net andersom. Hij maakt de mensen geschikt die Hij geroepen heeft.

Zo deed Jezus het ook. Als eerste begon Hij met Zijn intieme vriendenkring, die Hij heel persoonlijk geroepen had. Zij mochten overal bij zijn en alles zien. Maar dat vond Jezus niet genoeg. Om hen geschikt te maken wilde Hij dat ze hun informatie niet alleen van Iemand anders hadden, maar Hij wilde dat zij het zelf ook doorleefd hadden. Dus stuurde Hij ze op stage. Hij stuurde ze op pad met de opdracht om hetzelfde te doen wat ze Hem hadden zien doen; het koninkrijk van God verkondigen, zieken genezen, doden opwekken en bezetenen bevrijden. En de reactie was heel leuk. Ze kwamen razend enthousiast terug. Voorheen waren ze meer verwonderd. Nu ze het zelf doorleefd hadden waren ze bijna door het dolle heen.

Dit is nog steeds de reactie van mensen die ervaren hebben dat wat Jezus zei en deed echt waar is en dat Hij met diezelfde kracht in ons woont en diezelfde dingen kan doen. De mensen die dat ervaren hebben zijn vaak door het dolle heen. Ze lijken bijna dronken van opwinding. Net als de 120 Geestvervulde mensen op de eerste pinksterdag. Paulus schreef eens: Ben ik in extase, dan is het voor God, ben ik bij zinnen, dan is het voor u. Paulus had de kracht van God ook aan den lijve ondervonden. Dat was de reden dat hij in extase kon zijn.

Een voorganger die niet enthousiast is over God, die niet ‘door het dolle heen’ is over de kracht van God, die heeft dat nog niet ervaren in zijn eigen leven. Dat is een piloot die zijn diploma heeft gehaald door alleen boekkennis, zonder ooit een vlieguur te hebben gemaakt. Dat is een chirurg die nog nooit een scalpel heeft vastgehouden. Het spijt me voor hen, maar ik kies liever een andere piloot. Ik laat me liever door een andere arts opereren.

Rineke