Hoe geborgen voel jij je in jullie relatie?

0
315
Volgens van Dale betekent geborgen: veilig en intiem. Dat wil zeggen dat men zich beschermd en zeker voelt.

==========================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==============================================================

MAN/VROUW

Samen lezen en samen bespreken

Geborgenheid is een mix van vele elementen. Kruis bij de onderstaande 5 aspecten van geborgenheid eens aan hoe geborgen jij je voelt in jullie relatie. Praat daarna met elkaar over jouw behoefte aan geborgenheid en hoe die behoefte in jullie relatie wel of niet vervuld wordt.

Zekerheid
Een van de meest elementaire behoeften van mensen van alle leeftijden is het verlangen naar zekerheid. Zekerheid is de ruggengraat van geborgenheid. Zekerheid t.a.v. de relatie, maar ook ten aanzien van de financiën, het werk, de toekomst, enz. Als deze behoeften aan zekerheid niet voor een groot deel vervuld wordt kan een mens zich niet echt geborgen voelen.

In welke mate voel jij je zeker in jullie relatie?

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10

Welbehagen
Dat wil zeggen het verlangen dat het ons naar geest, ziel en lichaam goed gaat en dat wij van het leven kunnen genieten.

In welke mate kun jij genieten binnen jullie relatie?

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10

Liefde
Een essentiële levensvoorwaarde die zich op vele manieren kan uiten: geaccepteerd worden, liefde ontvangen, je kunnen laten vallen, begrepen worden, jezelf kunnen zijn, ondersteund worden, openheid, kind kunnen zijn, vergeven worden, vertrouwen kunnen, liefde kunnen schenken, e.d.

In welke mate ervaar jij liefde in jullie relatie?

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10

Geluk
Een moeilijk te definiëren begrip omdat de invulling hiervan zo persoonlijk is en zoveel verschillende vormen kent. Toch kan bijna iedereen aangeven of hij/zij zich gelukkig voelt.

In welke mate ben jij gelukkig in jullie relatie?

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10

Thuis
Belangrijk voor gevoelens van geborgenheid is om een plekje op deze planeet te hebben waar men zich werkelijk thuis voelt; waar men beschermd is, zich zeker voelt en helemaal zichzelf kan zijn.

In welke mate voel jij je ‘thuis’ in jullie huis?

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10

=================================================
Geluk heeft vele wortels maar geen enkele is belangrijker dan zekerheid. Edward Stettinius
==================================================