Samen groeien of uit elkaar groeien

0
274
Hoe staat het met jullie relatie?

========================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
========================================

MAN/VROUW

SAMEN LEZEN

De titel klinkt misschien hard maar een andere mogelijkheid is er echt niet. Het is het één of het ander. De keuze is aan jullie!

Hier een overzicht van acht fasen waarin een relatie zich kan bevinden.
(Klik hier om een bijpassend schema te openen).

1. Verliefd
Een prachtige tijd, waarin alles goed en mooi is. Twee mensen leren elkaar kennen en ‘testen’ of ze samen een toekomst hebben.

2. Samen leven
Wordt die test doorstaan dan volgt de beslissing om te trouwen en samen te leven. Een woning wordt gezocht, er moet geld verdiend worden en na verloop van tijd bestaat de kans dat de liefde zich vermenigvuldigt in kinderen.

3. Samen groeien
Beide partners houden van elkaar en doen er alles aan om hun relatie goed en fris te houden. Ze vinden in de drukte van alledag tijd voor elkaar, voeren regelmatig echte gesprekken, leren leuke dingen samen te doen en genieten seksueel van elkaar.

4. Stilstand
Punt drie schildert de ideaal situatie. Heel mooi, maar lang niet altijd realiteit. De beslommeringen van alle dag kunnen gemakkelijk een verdere ontwikkeling van de relatie tegen houden. Er volgt stilstand. Héél gevaarlijk omdat stilstand haast onopgemerkt ‘binnensluipt’. Eigenlijk zijn er in deze fase maar twee mogelijkheden: beide partners onderkennen het probleem en kiezen er bewust voor samen verder te groeien in hun relatie of langzaam groeien de partners uit elkaar. Als stilstand te lang duurt, verandert dit zich vanzelf in een van de volgende drie fasen met scheiding als mogelijke ultieme consequentie.

5. Acceptatie
Beide partners leggen zich neer bij de status-quo en accepteren de stilstand (in werkelijkheid achteruitgang). De relatie is op een dood spoor gekomen wat zich meestal uit in:

• geen communicatie meer over gevoelens, maar alleen over noodzakelijke feiten;
• weinig of geen intimiteit;
• beide partners leven hun eigen leven.

Een trieste situatie. Wat eens liefde was is vervallen tot eenzaamheid en leegte.

6. Affaire
Omdat het ‘leven’ er uit is zoekt één partners (of beiden!) emotionele en lichamelijke toenadering en bevrediging buiten de relatie. Ook in zo’n situatie is er altijd nog een weg terug, maar het wordt wel moeilijk.

7. Weggaan
Eén van beide partners houdt het niet langer uit en gooit de handdoek. Diegene die weggaat wordt gezien als de schuldige; de werkelijkheid is echter meestal dat beide partners verantwoording dragen.

8. Scheiding
De innerlijke scheiding die er al lang was wordt formeel en wettelijk doorgevoerd; het paar gaat uit elkaar met alle mogelijke consequenties voor het eigen leven, de kinderen en de financiën.

SAMEN BESPREKEN
Probeer eens een paar uit jullie omgeving of uit de media te vinden voor elk van de acht hokjes?
Waar passen jullie nu?
Zijn jullie het daarover eens?
Waar willen jullie graag zijn?

========================================
De doodsvijand van de liefde is sleur.
Edward Earl Bulwer Lytton
========================================