Samen zijn, samen doen, samen praten

0
299
Hoeveel tijd brengen jullie samen per dag door?

Een onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat echtparen gemiddeld 4 minuten per dag met elkaar communiceren. (Ze brengen meer tijd op het toilet door!). Geen wonder dat zoveel huwelijken vastlopen. Ook jullie relatie zal schade lijden als je niet samen de kunst leert om regelmatig en diepgaand met elkaar te communiceren. In deze studie drie suggesties:

====================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
========================================

MAN/VROUW

SAMEN LEZEN

Samen zijn
In de eerste plaats zullen jullie tijd samen moeten doorbrengen. Want als je niet samen bent kun je ook niet samen praten. Echt samen zijn is in de stress van het dagelijkse leven vaak niet zo gemakkelijk. En als er kinderen zijn wordt het nog moeilijker om samen alleen te zijn. Toch is het voor het koesteren en voeden van jullie relatie essentieel dat je als paar tijd voor elkaar reserveert zonder daarbij gestoord te worden door anderen. Als jullie situatie zo is dat het moeilijk is om spontaan tijd met elkaar door te brengen verdient het aanbeveling tijd met elkaar te plannen en te organiseren. Dat klinkt niet zo romantisch, maar het is duizendmaal beter dan geen tijd met elkaar doorbrengen.

Marlies en Koos hebben een avond per week voor elkaar gereserveerd. Ze hebben een vaste oppas gevonden voor die avond. Om de beurt mogen zij kiezen hoe zij de avond willen doorbrengen. Soms gaan ze ergens gezellig eten. Een andere keer gaan ze naar de bioscoop of het theater.

Truus en Martin nemen regelmatig een ‘uit-weekend’. Ze boeken dan een leuk hotelletje en laten zich een paar dagen verwennen.

Mieke en Kees proberen iedere avond een half uur samen te wandelen. Dat is weliswaar niet veel en toch is dat de tijd waarop zij elkaar echt ontmoeten.

Samen doen
Samen zijn wordt ook gestimuleerd door samen actief te zijn, dat wil zeggen samen iets te doen, te ondernemen. Voorwaarde is dan wel dat beide partners plezier aan die activiteiten hebben. Voorbeelden zijn: wandelen, fietsen, theater, dansen, vrienden bezoeken, een cursus volgen, actief worden in een vereniging, enz.

Samen praten
Samen zijn en samen doen leidt automatisch en op een natuurlijke manier tot samen praten. En dat is echt de kern van iedere relatie.

Vooral mannen, die over het algemeen minder communicatief zijn dan vrouwen, moeten er bewust voor kiezen om met hun partner te communiceren. En niet alleen communiceren van feiten, maar belangrijker nog het communiceren van gevoelens, onzekerheden, dromen, wensen en verwachtingen.

SAMEN BESPREKEN
Hoeveel tijd brengen jullie samen – dat wil zeggen alleen en ongestoord – per dag door? En per week?
Zijn jullie beiden tevreden over deze hoeveelheid tijd?
Waarvan genieten jullie beiden? Nemen jullie tijd daarvoor?
Hebben jullie regelmatig echte gesprekken met elkaar?
Welke concrete afspraken kunnen jullie maken met betrekking tot samen zijn, samen doen en samen praten?

========================================
Aarzel nooit om te luisteren, maar wacht met spreken.
Jakobus 1:19
========================================