Vijf geboden voor de man

0
315
Man en vrouw zijn in de beleving en het genieten van erotiek en seksualiteit nogal verschillend. Ik mag er daarom niet van uitgaan dat mijn partner intimiteit op precies dezelfde manier geniet als ik. Hier vijf geboden voor de man. Geen zorgen de vijf geboden voor de vrouw volgen komende week.

===========================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==========================================================

INTIMITEIT

samen lezen

1. Begrijp dat seks voor jouw vrouw geen incident is maar een onderdeel van haar leven.
Veel mannen kunnen seks beleven als een gebeurtenis die losgekoppeld is van de rest van hun leven. Voor vrouwen dient seks (meestal) ingebed te zijn in – of een gevolg te zijn van – een goede relatie. Dat betekent dat een man zijn vrouw voorbereiden moet op seksualiteit door een goede en liefdevolle relatie met haar te onderhouden. Bij vrouwen voert een goede relatie tot seks, bij mannen leidt seks tot een goede relatie.

2. Geef jouw vrouw complimenten.
Een man hoort graag van zijn vrouw: Jij bent de beste. Een vrouw hoort graag van haar man: Jij bent de enige. Maak je vrouw (eerlijke) complimenten over hoe zij er uit ziet. Vertel haar dat je haar aantrekkelijk en opwindend vindt. Maak haar duidelijk dat zij de enige vrouw is in jouw leven. Vertel haar (heel) vaak dat je van haar houdt.

3. Neem tijd voor seks.
Veel mannen kunnen seksuele gemeenschap inclusief voorspel en naspel (Is dat nodig?) en orgasme (Dat is nodig!) binnen 3 tot 5 minuten genieten. Als hij er echter van uit gaat dat het bij zijn vrouw net zo functioneert, heeft hij het behoorlijk mis. Niet alleen is het voor de vrouw belangrijk dat de relatie intact is, zij moet ook ‘opgewarmd’ worden voor seksuele gemeenschap. Een goede regel is om zo lang ‘op te warmen’ (vasthouden, strelen, lieve dingen zeggen) totdat de vrouw aangeeft dat zij open is voor gemeenschap.

4. Probeer te ontdekken wat jouw vrouw aangenaam vindt.
Omdat een man een ander lichaam heeft dan een vrouw kan geen man vanuit zichzelf weten wat zijn vrouwelijke partner aangenaam en stimulerend vindt. Als hij bijvoorbeeld alleen geconcentreerd is op haar geslachtsdelen omdat hij het aangenaam vindt als zij dat bij hem doet, projecteert hij zijn beleving van seksualiteit op haar en gaat voorbij aan haar wensen en verlangens. Door experimenteren moet een man proberen te ontdekken wat zijn vrouw aangenaam vindt. Hij kan haar natuurlijk ook gewoon vragen. Dat is de kortere weg en daar is niets op tegen.

5. Begrijp dat goede seks primair betekent ‘geven’ en pas secundair ‘ontvangen’.
Liefde betekent geven. Hoe meer wij geven en hoe meer wij ons richten op de ander hoe meer wij als gevolg daarvan zelf ontvangen. Een vrouw ontvangt om te kunnen geven. Een man geeft om te kunnen ontvangen.

Samen bespreken
Eerst is het de beurt aan de man om zichzelf aan de hand van de genoemde vijf punten te beoordelen. Vertel je vrouw hoe jij die vijf punten beleeft.

Daarna mag de vrouw haar mening geven over die vijf punten. Vertel jouw man hoe jij deze punten in jullie seksualiteit ervaart.

Wees in dit gesprek voorzichtig. Het is heel gemakkelijk elkaar te kwetsen of verkeerd te begrijpen. Wees opbouwend en invoelend.

==========================================================
We koken bij verschillende temperaturen. Ralph Waldo Emerson
=====================================================