Vreemd gaan

0
306
Seks buiten de relatie is verraad aan de partner. De afspraak van toewijding aan elkaar wordt op een heel pijnlijke manier doorbroken. Er wordt gelogen en bedrogen. De relatie wordt tot in de kern aangetast.

===================================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
================================================================

INTIMITEIT

Samen lezen

Toch is niet ieder ‘vreemd gaan’ gelijk. En niet alle seks buiten de relatie moet onvermijdelijk leiden tot een (blijvende) breuk in de relatie of zelfs tot scheiding. Hierbij enkele gedachten ter overweging.

Klik hier om een overzicht te openen!

Lichamelijke bevrediging
Alhoewel bijna alle mannen beweren nooit een prostituee bezocht te hebben is prostitutie een miljarden business. Het is een feit dat veel mannen een korte en ‘probleemloze’ seksuele bevrediging zoeken zonder enige emotionele binding met de betrokken vrouw. Het bezoeken van een prostituee kan een incident zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door een depressie of een probleem in de relatie, het kan echter ook een patroon zijn (of worden).

Emotionele afhankelijkheid
Natuurlijk is er bij alle ‘vreemd gaan’ sprake van lichamelijke bevrediging, maar als daar ook nog een emotionele afhankelijkheid bij komt is het probleem wezenlijk groter. Bedoeld is een nieuwe verliefdheid die zich uit in een seksuele relatie. Meestal blijft zo’n relatie zo lang bestaan als geheimhouding lukt.

Incident
Ontrouw aan de partner, zowel bij lichamelijke bevrediging als ook bij emotionele afhankelijkheid kan een incident zijn. Dat wil zeggen zo’n situatie komt door wat voor omstandigheden dan ook een keer voor. Het wordt gezien en betreurd als een fout. Het voornemen en de belofte zijn daar dat dit niet opnieuw mag gebeuren.

Patroon
Ontrouw, zowel het bezoeken van prostituees als ook het opbouwen van nieuwe (seksuele) relaties kan echter ook een patroon worden.

Zo zien wij in ontrouw, wat altijd verkeerd is en veroordeeld moet worden, toch gradaties. Te hopen is dat een paar dat met ontrouw geconfronteerd wordt (of werd) deze gradaties kan zien en als zodanig kan beoordelen en mogelijk kan relativeren.

De diepere vraag bij ‘vreemd gaan’ is echter: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Daarover meer in de volgende studie.

Samen bespreken
Bespreek samen de vier vormen van vreemd gaan. Kunnen jullie het met deze uitleg eens zijn?

Hebben jullie als paar met een van deze situaties te doen gehad? Zo ja, hoe hebben jullie dat verwerkt? Heeft jullie relatie (blijvende) schade geleden of zijn jullie sterker uit deze problemen tevoorschijn gekomen? Wat doen jullie om herhaling te voorkomen?

Hoe zou jij reageren als jouw partner vreemd gaat?

=============================================================
Trouw oefenen is een deugd. Trouw ervaren een eer. Marie von Ebner-Eschenbach
=============================================================