Waarom gaan partners vreemd?

0
331
Bij ‘vreemd gaan’ denken wij in de eerste plaats aan snelle, oppervlakkige seks met een buitenstaander (b.v. een prostituee of een one-night-stand) of nog erger seks binnen een nieuwe – geheime – liefdesrelatie.

======================================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
================================================================

INTIMITEIT
Samen lezen

Vreemd gaan, dat wil zeggen ontrouw aan de partner en aan de gezamenlijke relatie, kent veel vormen en gradaties; bijvoorbeeld…

seks zoeken in het internet;
heimelijk pornografische films kijken;
telefoonseks bedrijven;
erotische shows bezoeken;
fantaseren over seksueel contact met een ander;
een vriendschap die emotioneel de plaats van de partner inneemt.

Vreemd gaan is een expressie van onvrede met de eigen situatie. Meestal dragen beide partners hun deel bij aan deze onvrede en zijn daarom beiden betrokken bij oorzaak en gevolg.

Een vrouw die geen zin meer heeft in seksueel contact met haar man moet zich niet verbazen als hij uiteindelijk ergens anders een uitlaatklep zoekt. Een man die niet de moeite neemt om met zijn vrouw te communiceren moet niet vreemd opkijken als zij emotionele steun (met alles wat daaruit kan voorkomen) zoekt in een vriendschap of in een relatie met een ander.

In de bijbel in het boek Spreuken staat een waardevol advies: Je zult je verheugen over de vrouw van je jeugd. Zij is lieflijk als een hinde, bekoorlijk als een hert. Drink je dronken aan haar borsten, dwaal rond in haar liefde (Spreuken 5:18,19).
Of om het anders te formuleren: de beste remedie tegen ‘vreemd gaan’ is een harmonische en bevredigende relatie ‘thuis’. Immers waarom zou een man of een vrouw het grote risico van seksualiteit buiten de relatie aangaan, als hem of haar (bijna) alles geboden wordt binnen de relatie. Hoe beter de relatie en hoe bevredigender de seksualiteit hoe kleiner de kans op misstappen buiten de relatie.

Hierboven staat bewust tussen haakjes het woord bijna. Een liefdevolle harmonische relatie kan alles bieden behalve het avontuur en de prikkel van ‘iets nieuws’. Partners leren elkaar in de loop van de tijd zo goed kennen dat ze elkaar nog maar nauwelijks kunnen verrassen. Aan de ene kant is dit door en door kennen van elkaar een fantastisch onderdeel van de relatie, maar aan de andere kant kan deze bekendheid met elkaar (of ‘sleur’?) de aanleiding worden om sensatie ergens anders te gaan zoeken.

Onder de oppervlakte van de zeer pijnlijke ontrouw doemt daarom de vraag op: waarom heeft dit kunnen gebeuren? Daarop zullen beide partners samen een antwoord moeten vinden omdat ze beiden betrokken zijn bij het probleem. Zo’n open gesprek kan een deficit in de relatie en de seksualiteit aan het licht brengen en zodoende een betere basis leggen voor de toekomst. Zo kan grote pijn omgevormd worden in een nieuwe eenheid en nieuwe kracht.

Samen bespreken
Kennen jullie paren die met het probleem van ‘vreemd gaan’ hebben geworsteld? Hadden beide partners daarbij een aandeel in het probleem? Zijn die beiden er samen uitgekomen?

Is vreemd gaan een thema in jullie relatie? Kan het een thema worden?

Wat kunnen jullie doen om sleur in jullie relatie en seksualiteit te voorkomen?

====================================================
Drink water uit je eigen bekken, ga naar de stromen van je eigen bron. Spreuken 5:15
===============================================