Wat bedoelt zij eigenlijk?

0
290
‘Luister’ eens naar de volgende conversatie en plaats het gesprek in het diagram.

==============================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
================================================================

COMMUNICATIE

Samen lezen

Klik hier om een overzicht te openen!

Anneke (Wat zij zegt – A): Had jij nog zoveel werk dat je pas om 10 uur thuis kunt komen? (Wat zij bedoelt – B) Eigenlijk wil ik alleen graag weten of jij na jouw werk nog ergens anders bent geweest.

Frits (Geeft een antwoord op wat zij zegt – C) We hebben een paar grote orders ontvangen en dat betekent overwerk.

Anneke (Niet tevreden omdat haar eigenlijke vraag niet beantwoord is – zij zegt, opnieuw – A) Vijf uur extra werk vind ik echt een beetje overdreven.
(Wat zij bedoelt – B) Heb je echt van 5 tot 10 overgewerkt of was je nog ergens anders? Dat is ook OK, ik wil het alleen graag weten.

Frits (Geeft opnieuw antwoord op wat zij zegt – C) Ik had geen keus; soms gaat de zaak voor het meisje.

Anneke (Omdat ze haar doel niet bereikt via indirecte vragen en omdat ze een antwoord wil krijgen op haar eigenlijke vraag, wordt ze direct – B) Was je nog ergens anders?

Frits (reageert geïrriteerd op wat zij werkelijk weten wil – D) Was het maar zo! Hoe kan ik ergens anders zijn als ik werk?

Anneke (Zij heeft eindelijk een antwoord op haar echte vraag, maar de stemming is gedaald) Sorry hoor, dat ik interesse toon in jouw leven.

Communicatie blijft een uitdaging. Door indirecte vragen te stellen (A) probeert Anneke antwoord te krijgen op een heel specifieke vraag die zij heeft (B). Frits geeft antwoord op de vraag die gesteld werd (C), maar omdat hij niet aanvoelde dat onder de uitgesproken vraag een specifieke vraag verborgen lag is het antwoord voor Anneke onbevredigend en wordt het proces herhaald.

Twee oplossingen
1. Als je partner jou een vraag stelt is het goed om je af te vragen (of je partner te vragen) Wat is de echte vraag?

2. Stel directe vragen. Communicatie wordt duidelijker (niet noodzakelijkerwijs gemakkelijker) als jullie beiden leren directe vragen te stellen. Anneke: Lieverd ik heb enkele uren op jou gewacht; was je nog ergens anders?

Overigens geldt het probleem ‘wat gezegd wordt is niet altijd wat bedoeld wordt’ zowel voor mannen als voor vrouwen. Over het algemeen hebben mannen echter minder moeite om direct te zijn.

Samen bespreken
Herkennen jullie de communicatie problematiek van deze studie?
Wat kunnen jullie doen, of afspreken, om direct en toch liefdevol met elkaar te communiceren?

======================================================
Men hoeft niet te zeggen wat men meent, als men maar meent wat men zegt. Koos J. Versteeg
============================================================