Zes manieren om met conflicten om te gaan

0
306
In iedere relatie komen (af en toe) conflicten voor. Dat is normaal en goed. De vraag is echter hoe jullie samen met die conflicten omgaan. Mogelijkheden genoeg …

========================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
========================================

COMMUNICATIE

SAMEN LEZEN

Vermijden
Er is een meningsverschil, maar beide partners gaan een confrontatie uit de weg. Er volgt geen strijd, maar er wordt ook niets opgelost. De kans is groot dat de opgekropte emoties op een onverwacht moment toch uitbarsten.

Terugtrekken
Eén van de partners snijdt een probleem aan en de ander trekt zich terug om een conflict uit de weg te gaan. Omdat je niet alleen kunt strijden, volgt er geen ruzie, hoogstens een ijzige stilte. Het probleem is niet opgelost en hetzelfde thema komt bij een volgende gelegenheid zeker weer omhoog.

Koude oorlog
De partners praten uren, dagen of zelfs weken niet met elkaar. Ze behandelen elkaar als lucht om zó hun ongenoegen te uiten. Het probleem staat levensgroot tussen hen in, maar geen van beiden wil de minste zijn. Na verloop van tijd dwingt het dagelijkse leven het normale gedrag gaandeweg weer op te nemen.

Jennen
De partners praten niet over het probleem, maar laten elkaar door ‘steken’ of gemene opmerkingen voelen dat er iets niet in orde is.

Knallen
Beide partners schreeuwen hun ongenoegen uit. Verwijten vliegen over en weer. Deuren knallen. De kinderen en de buren worden ongewild deelgenoot van het conflict. In ieder geval is dit een eerlijke en open reactie van ongenoegen. Te hopen is echter dat de partners in deze explosie van emoties verbaal of lichamelijk niet zó ver gaan dat de uitbarsting later nog maar moeilijk goed te maken is.

Bespreken
Uiteraard de enig juiste manier om een conflict op te lossen. Het verstand krijgt echter pas ruimte, wanneer de emoties afzwakken en het verlangen ontstaat om een oplossing te vinden. Dat betekent dat we meestal primair op één van de hiervoor genoemde manieren reageren, voordat wij erover kunnen praten. Een gesprek is wel noodzakelijk om een probleem op te lossen en herhaling te voorkomen.

SAMEN BESPREKEN
Op welke van de zes manieren gaan jullie beiden bij voorkeur met conflicten om?
Is jullie manier om met conflicten om te gaan gelijk?
Lukt het jullie om feitelijk (d.w.z. zonder teveel emoties) over problemen te praten?
Welke lessen kunnen jullie leren en welke stappen kunnen jullie nemen om bij een volgend conflict sneller tot een doorbraak te komen?

========================================
Conflicten vernieuwen de liefde!
Terenz
========================================