Tien tips met betrekking tot een dip!

0
315
Allemaal gaan we wel eens door een dal. Soms is dat een kwestie van een paar uur, soms ook kan de donkere wolk dagen, weken of zelfs maanden blijven hangen. Naast de mogelijkheid van een therapie is het meestal bevredigender om met eigen inspanning deze moeilijke levensfase te boven te komen. Enkele tips.

Neem tijd en rust – Net als bij griep of longontsteking heeft het genezen van een depressie tijd nodig. Maak die tijd vrij en zorg voor rust en regelmaat in uw leven.

Leer ontspannen – Lichamelijke ontspanning maakt energie vrij. Leer daarom oefeningen om de lichaamshouding te verbeteren, de ademhaling te reguleren en de spieren te ontspannen.

Wees lichamelijk actief – Bestrijd de symptomen van een depressie (moeheid, spanning) niet met liggen of ijsberen, maar met fietsen, zwemmen, joggen of andere lichamelijke activiteiten die de aandacht afleiden en de conditie verhogen.

Eet en drink gezond – Slik extra vitaminen en mineralen. Vermijd suiker, cafeïne, nicotine en alcohol.

Zorg voor goede slaap – Bestrijd slaapproblemen met een gezonde leefwijze overdag ( niet te laat opstaan, veel beweging, goed eten); een goed bed in een rustige comfortabele slaapruimte.

Onderzoek de gevoelens – Angst, verdriet, boosheid, spanning moeten niet worden beschouwd als hindernissen op de weg naar genezing, maar als belangrijke informatiebronnen om de oorzaak van de depressie op te sporen.

Vermijd gepieker – Gedachten door het hoofd laten malen, leidt nergens toe. Zet ze liever om in bewust nadenken of blaas emotioneel stoom af door te huilen.

Bezoek positieve mensen – Ga naar mensen die een positieve invloed op u hebben. Mensen die u bemoedigen en u kunnen helpen orde in uw gedachten te brengen.

Bespreek de problemen – Het toevertrouwen van uw problemen aan anderen (of aan papier) kan tot verrassende inzichten en conclusies leiden.

Zoek God – eigenlijk zou dit punt nummer een moeten zijn. Het vreemde is echter dat wij God vaak niet zoeken als wij Hem het meest nodig hebben. Dwing uzelf de bijbel te lezen, te bidden, of zing geestelijke liederen. Sta toe dat andere christenen u hierbij helpen.

==============================================================
Door harteleed wordt de geest verslagen.
Spreuken 15:13b