Zoveel verschillen

0
303
Met zoveel verschillen moet hard gewerkt worden aan een goede relatie!

====================================================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
================================================================

MAN/VROUW

SAMEN LEZEN

Een man en een vrouw met beiden een verschillend karakter, achtergrond en opvoeding en die andere interesses, ideeën en behoeften hebben, besluiten samen door het leven te gaan. Geen wonder dat dit, met alle goede bedoelingen, soms (vaak!) niet zo eenvoudig is. Met zoveel verschillen moet hard gewerkt worden aan een goede relatie. Dat gaat niet vanzelf en vraagt een voortdurende inzet van beiden.
Enkele verschillen op een rijtje.
(Klik hier om een overzicht te zien)

a. sekse
Het gaat hierbij om het fundamentele verschil tussen man en vrouw in zijn, voelen, denken en handelen. Wie deze verschillen niet wil zien en/of begrijpen, heeft niet veel kans in een relatie. Sterker nog, een relatie kan alleen groeien en bloeien als beide partners de verschillen leren
zien en waarderen als een aanvulling op elkaar. Ze kunnen genieten van het feit dat de partner zo anders is.

b. persoonlijkheid
Ook als een paar de eerste barrière in hun ‘samen leven’ steeds meer onder de knie krijgt, is daarmee het relatieprobleem niet opgelost. Een tweede grote uitdaging is het grote verschil in persoonlijkheid. Sommige mensen zijn extravert, anderen introvert. Sommigen zien problemen als uitdagingen, anderen worden erdoor verlamd. Sommigen zijn communicatief, anderen trekken zich liever terug.

c. cultuur
Maar, er zijn nog veel meer verschillen. De opvoeding die beide partners ontvangen hebben, het sociale milieu waaruit zij komen, hun opleiding, de verdere ontwikkeling. Enz. enz.

SAMEN BESPREKEN
In welk van de drie gebieden (sekse, persoonlijkheid en cultuur) ervaren wij de
grootste uitdaging?
Waarom?
Lukt het mij om jou te accepteren zoals je bent?
Wat is daarbij mijn grootste uitdaging?
Wat kunnen wij mogelijk beter doen?

=====================================================

Als je ten strijde trekt, bid dan eenmaal;
als je je op zee begeeft, bid dan tweemaal;
als je trouwt, bid dan driemaal.
Pools spreekwoord