Priscilla

0
481
Priscilla en haar man Aquila waren tentenmakers van beroep. De apostel Paulus ontmoette hen in Korinthe.

Handelingen 18

Tussen zijn afspraken voor prediking in de synagoge door werkte Paulus met hen bij het maken van tenten. Misschien heb je de term ‘tenten maken bediening’ gehoord. Het komt van Handelingen 18 waar Paulus tenten maakte om zichzelf in de bediening financieel te onderhouden.
 
Priscilla was ongetwijfeld getalenteerd in de seculaire wereld en ook door God begiftigd in de bediening van het woord. Haar betrokkenheid bij Paulus moet haar geholpen hebben om geworteld te raken in het woord. Priscilla en Aquila volgden Paulus later naar Syrië.

Ze gingen allemaal verder naar Efeze waar ze bleven terwijl Paulus verder ging naar Caesarea. De mensen van Efeze hadden vermoedelijk veel onderwijs nodig en dit kan de reden zijn waarom Priscilla en Aquila bleven. Deze twee waren betrouwbaar in het woord. Ze hadden een bediening, waar ze toegewijd aan waren.

Niet alle bedieningen hebben een omvangrijk publiek gezicht. Slechts een paar. De meeste van de christelijke bedieningen worden uitgedragen door een toegewijd leger van mensen zoals Priscilla. Het onderwijzen en het aansporen van kleine groepen gelovigen en ongelovigen.

Priscilla en haar man kenden hun roeping en bleven er trouw aan.

In handelingen 18:24-26 zien we dat ze Apollos helpen. Apollos was zelf grondig onderlegd in het woord. Priscilla en Aquila namen hem apart en leerden hem zelfs meer over de weg der waarheid. Hier is iets om te bewonderen. Mensen die weten waartoe God hen heeft geroepen om te doen en het doen in plaats van naar iets voornamer te zoeken.

Ben jij getrouw aan waartoe God jou geroepen heeft om te doen? Misschien is het ’t leiden van een kleine bijbel studie groep. Doe het met al je kracht. Je hebt kostbare zielen onder je gehoor. Als je hen voedt met het woord en hen bemoedigt in het geloof zul je meer bediening doen ontstaan. Priscilla was een geestelijke ouder. Het bemoederen van kinderen in de Heer en het doen rijzen van sterke bedieningen. Wat een roeping. Wat een zegening.

Vragen
1. Wat was het beroep van Priscilla en Aquila?
2. Verhinderde hun vakwerk hen om in de bediening te werken?
3. Hoe kunnen degenen onder ons met een seculaire baan meer betrokken raken in Gods wijngaard? Geef enkele praktische suggesties.
4. Wat is tegenwoordig algemeen bekend als ‘de bediening van het tenten maken’?
5. Hoe kunnen we geestelijke moeders en vaders worden?
6. Welke praktische stappen kun je nemen om in het woord geworteld te raken?