Alpha heeft grote impact op deelnemers én kerken

0
340
Driebergen – 92% van de Alpha-deelnemers ervaart een positieve tot zeer positieve invloed van Alpha op hun geloof en leven. Zo blijkt uit het eerste impactonderzoek van Alpha Nederland onder deelnemers.
 
Het impactonderzoek toont aan dat de helft van de deelnemers bij aanvang van de cursus niet in God gelooft of ‘op zoek’ is. Circa 47% van de deelnemers bezoekt regelmatig een kerk. Alpha Nederland slaagt er derhalve in om kerken een middel in handen te geven om hun omgeving op een laagdrempelige en effectieve manier kennis te laten maken met het christelijk geloof. In Nederland volgden inmiddels ruim 280.000 mensen een Alpha, wereldwijd zijn dat er al meer dan 25 miljoen. Om te weten wat Alpha de deelnemers brengt, is er een internationaal onderzoek uitgevoerd door Barna Group en een nationaal onderzoek door afstuderende studenten van de Christelijke Hogeschool Ede.
 
Ervaringen van deelnemers
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt dat ontmoetingen tussen Alpha-deelnemers belangrijk zijn; 78% van de deelnemers raakt bevriend met medecursisten. Van de zoekende deelnemers ervaart maar liefst 55% de liefde van Jezus tijdens Alpha en 50% kiest ervoor om Jezus te gaan volgen. Ook op christelijke deelnemers heeft Alpha impact. Van deze groep geeft 68% aan dat ze tijdens Alpha zijn gegroeid in hun geloof.
 
Veranderingen
Alpha heeft ook op het dagelijks leven van Alpha-deelnemers een positieve uitwerking. 70% van de deelnemers zegt meer liefde te ervaren voor de mensen om hen heen. Circa 60% voelt zich blijer. Internationaal onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Barna Group, toont dezelfde resultaten aan. Hieruit blijkt dat ruim 90% van de deelnemers een positieve invloed ervaart op hun geloof en leven na het volgen van een Alpha.
  
Alpha en de kerk
Alpha heeft niet alleen impact op deelnemers maar ook op kerken, zo blijkt uit het Barna-onderzoek. Alpha wordt door 95% van de kerkleiders als een effectief evangelisatiemiddel gezien. Circa 96% geeft aan dat Alpha bijdraagt aan discipelschap en maar liefst 99% ziet Alpha als een veilige plek om vragen te stellen over het geloof.
 
Missie
Arnoud Drop, directeur Alpha Nederland: “Wij zijn blij met de uitkomsten van deze onderzoeken. Als Alpha Nederland willen we niets liever dan kerken ondersteunen om mensen dichter bij Jezus te brengen. Dat heeft namelijk een groot effect op het leven van de deelnemers en dat van de mensen om hen heen. We kregen natuurlijk al wel enthousiaste verhalen terug van kerken uit heel het land, maar het is fantastisch om nu onderzoeken in handen te hebben die deze verhalen bevestigen. De uitkomsten helpen ons om de lokale kerken nog beter te dienen bij het uitvoeren van hun missie.”
 
Onderzoekspopulatie
In totaal deden aan het Nederlandse onderzoek negentig Alpha-deelnemers mee. Deze deelnemers hebben de cursus gevolgd en afgerond. Aan het internationale onderzoek namen 670 deelnemers en 278 kerkleiders en Alpha-teams deel.
 
Alpha
Jaarlijks doen ruim 15.000 mensen in Nederland een Alpha. Een Alpha bestaat uit circa tien bijeenkomsten en een weekend. Alpha biedt deelnemers de mogelijkheid om het christelijk geloof op een ontspannen en gezellige manier te ontdekken. Elke bijeenkomst begint met een maaltijd. Daarna is er een kort inspirerend verhaal, gevolgd door een gesprek in de kleine groep.
 
Over de organisatie
Alpha Nederland is een dynamische en groeiende organisatie die zich inzet voor: evangelisatie van Nederland, vitalisering van de kerk en transformatie van de samenleving. Alpha Nederland biedt naast Alpha ook Alpha – Youth, Alpha – Students, Alpha – Prisons en Alpha – Senioren aan. Ook is zij uitgever van de Marriage en Parenting Courses. Deze cursussen zijn gericht op duurzame en gezonde relaties binnen het gezin. Daarnaast werkt Alpha Nederland samen met partners aan de Worship Central Course en de Prayer Course. Alpha Nederland wil de lokale kerk toerusten en dienen bij haar missie om mensen te helpen een leven met Jezus te ontdekken en te ontwikkelen.

Kijk hier voor meer informatie over het werk van Alpha Nederland.