Een gesprek over Kerst

0
323
Kerst is een tijd om te ontvangen én te geven. Een goede vraag kan de weg openen naar een goed gesprek over de werkelijke betekenis van de geboorte van Christus.
Hier zijn vijf open vragen over Kerst die je daarbij kunnen helpen.
1. Met wie ga je dit jaar Kerst vieren?
De vraag is heel algemeen, maar kan een goed vertrekpunt zijn. Kerst wordt door de meeste mensen wel gevierd, ook als ze er geen religieuze betekenis aan toekennen. Het antwoord op deze vraag laat je iets zien van de sociale situatie van je gesprekspartner en of Kerst meer dan alleen maar ‘iets gezelligs’ wordt gezien.
Een goede vraag is altijd een open vraag die kan niet alleen maar met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden. ‘Ga je nog iets doen met Kerst?’ is dus minder geschikt als beginvraag.
2. Wat betekent Kerst voor jou?
Deze vraag kan meer inzicht geven over hoe de ander in het leven staat. Het geeft je misschien de gelegenheid om iets te vertellen over hoe jij tegen de geboorte van Jezus aankijkt. Als de vraag een beetje te direct aanvoelt, kun je deze wat verzachten door te vermelden dat je gewoon nieuwsgierig bent. Dat is vaak wel begrijpelijk voor de ander. Nieuwsgierig zijn we allemaal wel in meer of mindere mate.
3. Wat zijn de tradities rond Kerst die in jouw familie belangrijk zijn?
Door over tradities te praten, kun je aangeven wat voor jou belangrijk is en waar je goede herinneringen aan hebt. Misschien is dat een Kerstnachtdienst, de viering als kind met de zondagschool of het lezen van het Kerstverhaal.
4. Wat is jouw favoriete Kerstlied?
Wees niet verbaasd als dat een of ander populaire song blijkt te zijn. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat een van de klassiekers als ‘Stille Nacht’ of ‘Nu zijt wellekome’ wordt genoemd. Liederen kunnen een mooie aanleiding zijn tot een dieper gesprek over persoonlijk geloof.
5. Welke rol heeft de kerk gespeeld in de manier waarop jij Kerst viert?
Deze vraag is tamelijk direct. Maar zelfs als het antwoord ‘geen enkele’ luidt, kun je er verder op ingaan. Je zou kunnen vragen hoe dat zo is gekomen en uitleggen hoe het voor jou heel anders is geweest. Als we ons een beetje voorbereiden, dan kan een gesprek heel eenvoudig gaan over méér dan alleen het Kerstdiner en hoe we het gaan aanpakken met alle beperkingen van de corona-tijd. Iemand anders beter leren kennen is altijd winst.