De wijze raad van Psalm 128 in een nieuwe muzikale jas

0
454

Er zijn geen liederen zo constant in hun impact door de eeuwen heen als de psalmen. En in de huidige wereldwijde crisis van een virus wat de toekomst voor miljoenen onzeker maakt, zijn ze actueler dan ooit en geven ze richting aan eveneens miljoenen.

Zoals psalm 128; een pelgrimslied met wijze raad en een hoopvolle belofte. Het kreeg in de recent voltooide Nieuwe Psalmberijming een nieuwe tekst. Jan Pieter Kuijper, initiatiefnemer van de Nieuwe Psalmberijming, en de Drentse liedjesschrijver en artiest Marcel Broekman maakten het tot het nieuw gearrangeerd lied ‘De Heer zal voor je zorgen (Psalm 128)’, compleet met bladmuziek. Een bijbehorende video is op Youtube gepresenteerd.

Houvast en richting; dat zijn veelgehoorde wensen vandaag de dag. Als zekerheden om je heen wegvallen, wat blijft er dan over? En als je niet zeker weet wat je volgende stap wordt als de vaste grond onder je voeten wegvalt, wat volg je dan? Psalm 128 is al millennia een kompas voor wie op reis is, een onzeker avontuur aan gaat of op een andere manier de toekomst tegemoet treedt. Het wordt met recht een pelgrimslied genoemd. Maar de tekst leent zich ook goed voor de start van een huwelijk.

Psalm 128 komt snel ‘to the point’: wie God het ontzag geeft wat Hem toekomt en wil gaan waar Hij wijst, zal gezegend worden. Het is een gezongen belijdenis die eeuwenlang door blijft klinken, telkens in een nieuwe muzikale vorm die past bij de tijd. En 2020 markeert zeker zo’n nieuwe tijd, met een moderne, smaakvolle versie van het lied als gevolg.

De tekst van ‘De Heer zal voor je zorgen (Psalm 128)’ komt rechtstreeks uit de Nieuwe Psalmberijming (DNP); een initiatief van onder andere Jan Pieter Kuijper. Op zijn tekst schreef liedjesschrijver Marcel Broekman muziek na een verzoek van diens voorganger. Het resultaat werd een pelgrimslied voor deze tijd. Een wijze raad en belofte die tegelijkertijd anker en kompas mogen zijn voor mensen onderweg.

Bij het lied is een lyric video gemaakt (bovenstaande) en is bladmuziek beschikbaar gesteld om het in eigen kring of gemeente uit te kunnen voeren en zingen. Bladmuziek voor koren en zangbeleiding is verkrijgbaar bij koormuziek.nl en gospelmusic.nl.