De onvoorwaardelijke waardering van God

0
345
In de boekwinkel ligt sinds april 2017 een boek van Kees Kraayenoord: Backstage. Kees is vooral bekend van zijn muziek, maar de laatste jaren is hij gemeenteleider en voorganger van Mozaiek0318, een kerk in Veenendaal. In het boek beschrijft Kees zijn leven: hoe hij tot geloof is gekomen, hoe hij is gegroeid als aanbiddingsleider en waarom hij nu een gemeente leidt. Waarom wil hij graag dit verhaal met ons delen?

Door Klaas Kuyper
Klik hier om het boek online te bestellen!

Ik ontmoet Kees in zijn kantoortje tegenover de Basiliek in Veenendaal, de thuisbasis van de gemeente Mozaiek0318. “Waarom ik dit boek heb geschreven? In de eerste plaats wilde ik heel graag mijn verhaal delen en uit de doeken doen wat er allemaal in mijn leven gebeurd is. Mensen kennen mij vooral van het podium, Kees de gospelartiest, Kees de spreker. Maar ik ben veel meer dan dat, ik ben een vader, echtgenoot en een kind van God. Deze completere Kees wil ik graag laten zien. Op het podium ziet alles er prachtig uit, maar backstage is het vaak een rommeltje. In mijn boek wil ik daarom het hele plaatje laten zien en tegelijk uitleggen waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, waarom ik bijvoorbeeld nu een gemeente leid en niet meer optreed met de band. Ik kreeg deze keuzes niet aan iedereen uitgelegd en had de behoefte om dit allemaal ongestoord op te schrijven om zo het complete verhaal te vertellen.”

Completere Kees
Wie is die Kees Kraayenoord die je backstage wil laten zien?
“Backstage is er geen andere Kees te zien dan op het podium, maar wel een completere Kees. Ik ben iemand die gevoelig is voor waardering van anderen, daar was ik vaak naar op zoek. Maar ik leerde dat het applaus van mensen maar een heel tijdelijk iets is. Mensen kunnen je ook weer zo laten vallen. In moeilijke tijden heb ik geleerd dat waardering van God alles is wat ik nodig heb. Net als die keer, zoals ik in mijn boek beschrijf, dat ik op mijn kamertje ging muziek maken, met God alleen als publiek. God waardeert mij onvoorwaardelijk, zonder enig belang. Applaus heb ik in de afgelopen tijd weten te relativeren, maar ook kritiek. Daarin ben ik volwassener geworden, dat kan ook niet anders want als gemeenteleider doe je het eigenlijk nooit goed.”

Aanbidding
Waarom ben je nu een gemeenteleider en ben je gestopt met de Kees band?
“Ik was altijd op zoek naar Gods doel met mijn leven. Ik werd gospelartiest genoemd, maar was ik dat? Ik wilde dat helemaal niet zijn. ik was nog altijd op zoek naar mijn plek in Gods koninkrijk. Ik wilde mensen in aanbidding bij God brengen, en dat mocht ik doen door mijn optredens. Maar ik was op zoek hoe ik dit beter kon doen. Een optreden is maar even en dan is het voorbij, ik wilde echter Gods gemeente dienen door hen te helpen groeien in aanbidding. Daarom is de gemeente Mozaiek0318 ontstaan. Hier staat aanbidding centraal, maar belangrijker: vanuit deze plek willen we andere gemeenten ondersteunen in hun aanbidding tot God. Want elke kerk moet een plaats van aanbidding zijn. Vroeger gebeurde dit door psalmen en gezangen begeleid door het orgel, maar steeds meer wordt de aanbidding geleid door een combo, ook in traditionelere kerken. Deze bandleden zijn vaak geen professionele muzikanten, en kunnen goed ondersteuning gebruiken om de gemeente aan het zingen te krijgen. “

Gebrokenheid
Als je terug kijkt, zou je dingen anders gedaan hebben? Heb je spijt van keuzes die je gemaakt hebt? “Jazeker, met de kennis die ik nu heb zou ik dingen anders gedaan hebben, maar juist door gemaakte fouten heb ik de kennis van nu. Ik ben wie ik ben door de fouten waar ik van geleerd heb. Voor mij is het evangelie dat ondanks alle gemaakte fouten er altijd hoop is. Want waar de genade de gebrokenheid omarmt, daar is hoop. We zouden veel opener moeten zijn over onze gebrokenheid. In de kroeg zijn we eerlijker over gebrokenheid dan in de kerk. In de kerk heerst vaak een sfeer van heiligheid, terwijl we juist open moeten zijn over onze gebrokenheid, want daar is vergeving mogelijk. Daarom heeft onze gemeente de naam ‘Mozaïek’ gekregen, een teken van gebrokenheid. Het mooie in de Bijbel is dat alle geloofshelden gebruikt werden door God, ondanks alle verkeerde keuzes die ze gemaakt hebben. Hoe bijzonder is dat! Elk verhaal in de Bijbel is een verhaal van gebrokenheid, maar tegelijk een verhaal van hoop.”

Destiny
Hoe kijk je naar de toekomst, wat zijn je dromen?
“Ik geloof dat ik mijn bestemming in Gods koninkrijk bereikt heb. Alles wat ik gedaan heb was een opstapje naar gemeenteleider zijn. In mijn vorige gemeente de Meerkerk was de vraag: is dit een ‘stepping stone or destiny’. Het was een stepping stone, zoals heel veel andere dingen die ik gedaan heb. Ik geloof dat Mozaiek0318 ‘destiny’ is. Veel dingen komen en gaan, het zijn plantjes die opkomen en verwelken. Maar een gemeente is een eik, iets voor de lange termijn. Het moet groeien op zijn eigen tempo. In Mozaiek0318 kan ik meerdere taken combineren en mijn talenten gebruiken om gemeenten te ondersteunen. We willen nog meer dienstbaar zijn voor andere gemeenten, hen helpen te zingen en God te eren. We zien dat er nood aan onderwijs is. Dat onderwijs over aanbidding willen we aanbieden. We organiseren bijvoorbeeld een landelijke dag over aanbidding, en we zijn bezig met een tweede cd. Want we willen liederen schrijven die in de kerken gebruikt kunnen worden om God te aanbidden. En verder? We wachten af wat God ons gaat brengen.”