Nieuw boek Hella van der Wijst is pleidooi om troost te herontdekken

0
374
In januari 2019 verscheen bij Uitgeverij KokBoekencentrum in samenwerking met de EO het boek ‘Troost, als je iemand mist’ van presentatrice Hella van der Wijst. “We willen graag de ander helpen maar weten vaak niet hoe. Of weten niet meer hoe.” Van der Wijst hoopt dat dit boek daarbij helpt. Het boek biedt rouwenden troost en omstanders hulp bij het troosten.

Je verdriet delen is de oudste en misschien wel de meest doeltreffende vorm van troost, zo stelt Hella in haar boek.

‘Troost’ bevat meer dan twintig ervaringsverhalen van mensen die een geliefde verloren. Daarnaast geven rouwdeskundigen en wetenschappers vanuit unieke invalshoek hun inzicht over troost. Hella van der Wijst: “Door het schrijven van het boek heb ik de waarde van troost ervaren. Troost geven én troost toestaan, maakt een verbinding voor het leven. Iets waar we in deze tijd van lossere verbanden behoefte aan houden. Ik zie mijn boek als een pleidooi om troost te herontdekken.”

Troosten is:
Verschillende vormen van troost en tips voor rouwenden en omstanders komen aan de orde in het boek. Manu Keirse stelt bijvoorbeeld: “Troosten is helpen te leven met vragen waarop geen antwoorden zijn. Troosten is trouw blijven, ook als het moeilijk is.” Hoogleraar ethiek en godsdienstwijsbegeerte Christoph Jedan legt in het boek uit hoe zonde het is dat samen met religie, ook troost overboord is gegooid. Het boek zoomt verder in op troost: wat is troost en hoe werkt het?

Over de auteur
Hella van der Wijst (1964) is televisiepresentatrice, journalist, columnist en auteur. Ze presenteert onder andere het EO-programma ‘Ik Mis Je’. Daarvan is ‘Troost’ de weerslag. Eerder schreef ze het boek Hella’s Voersporen n.a.v. het KRO-programma ‘De Wandeling’. Maandelijks schrijft ze ‘Wandelen met Hella’ in Plusmagazine.

Bron: Evangelische Omroep / Ik mis je / Facebook