‘Stop met beloven van goed aards leven voor christen’

0
210
Predikers moeten eens ophouden met het beloven van een goed aards leven voor christenen. En met beweren dat God in die zin een plan voor gelovigen heeft. Dat zegt Shane Idleman, stichter en voorganger van de Westside Christian Fellowship in Lancaster, Californië, die onlangs zijn zevende boek presenteerde. Dat heet: Desperate for More of God (Wanhopig voor Meer van God).

Via radio, televisie, internet en kansel wordt dikwijls gepredikt dat de Heer een wonderbaar plan voor het leven van de gelovigen heeft, zegt hij. Zelf citeert hij liever evangelist Ray Comfort: “De prediker belooft een bed van rozen voor degenen die tot Christus komen, maar degenen die hem kennen zitten blijkbaar op een pijnlijk bed van doornen.” Dat zou kunnen verklaren waarom velen die in Christelijke gezinnen werden opgevoed hun geloof verloren en veel anderen het geloof niet bewezen zien.

Er zijn veel valse bekeringen, denkt hij, omdat velen hun beslissing Christus te volgen baseren op de belofte ban een geweldig leven, zegt Idleman. “Wij hebben verlossing veranderd in een gemakkelijk pad in plaats van een smalle weg. We hebben van Jezus meer een butler dan een Koning gemaakt. We willen een licht kruis, een gemakkelijke weg en verdwijning van lasten.”

Volgens Idleman beloven veel predikers een probleemloos geloof, terwijl mensen nu eenmaal vrijwel wekelijks met problemen worden geconfronteerd. “Helaas kunnen onrealistische verwachtingen over God tot depressie en wanhoop leiden.”

Hij vraagt zich af hoe het concept van een wonderbaar leven is te rijmen met de grote aantallen christenen die bijvoorbeeld in Afrika op dit moment worden vermoord en wat men tegen de christelijke gezinnen zegt die hun kinderen verloren. Idleman wijst er op dat 11 van de 12 discipelen werden gemarteld. “Onze relatie met God draait niet om onbeantwoorde gebeden, beproevingen, moeilijkheden of vervolging. Het draait om wie Hij is. Ons Fundament, middenin in storm. Hij is onze vrede en troost als we bang zijn. Het Evangelie is een boodschap van hoop en verlossing. Die biedt Gods genade aan bij beproevingen en vrede die alle verstand te boven gaat. Wij vinden nooit innerlijke vrede totdat wij vrede hebben met God. Dat is voor de christen niet de afwezigheid van storm, maar een diepe innerlijke vrede temidden van die storm, in het licht van een eeuwig plan dat ons zekerheid geeft.”

Beproevingen zijn er niet om gelovigen kapot te maken, maar om hen op te bouwen, betoogt hij. “De enige manier om liefde, vreugde, vrede, nederigheid en geduld te tonen is te worden geconfronteerd met situaties waarin die nodig zijn.” Dat zijn tests, denk hij.