70 jaar Volksrepubliek China: “Xi Jinping wil de nieuwe Mao zijn”

0
368
In China wordt de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek gevierd. Mao Zedong riep de republiek op 1 oktober 1949 uit in de nieuwe hoofdstad Beijing. Het land maakte sinds die tijd in vele opzichten een enorme ontwikkeling door. Eén ontwikkeling wordt de laatste jaren echter weer teruggedraaid: die van de godsdienstvrijheid. “Wat dat betreft wijst alles erop dat de huidige president Xi Jinping de nieuwe Mao wil zijn”, meent Klaas Muurling van Open Doors.
 
De Communistische Partij van China verscherpt haar controle op religieuze groepen. Eind augustus publiceerde de overheid een nieuw wetsvoorstel waarin wordt vastgelegd hoe deze groepen zich moeten opstellen en gedragen. “Het is een voorbeeld hoe de autoriteiten nieuwe manieren zoeken om religieuze groepen te monitoren”, zegt professor Ying Fuk-tsan, directeur van de Divinity School van de Chinese Universiteit in Hongkong.
 
Hij vervolgt: “Uit dit document blijkt duidelijk dat de overheid religieuze groepen ziet als politieke eenheden. Het gaat vooral om strengere regels voor hun administratie en de dagelijkse gang van zaken. Maar deze maatregelen treffen vooral de door de overheid goedgekeurde kerken, want ondergrondse huiskerken zijn niet geregistreerd.”
 
In het wetsvoorstel met de titel ‘Regels voor de administratie van religieuze groepen’ staat dat de verdere regulering bedoeld is om ‘de gezonde ontwikkeling van religieuze groepen te bevorderen’. Zo worden ze ‘begeleid om zich aan te passen aan de Chinese socialistische maatschappij’. Dit sluit aan bij de ‘sinificatie-campagne’ van president Xi Jinping. Onder zijn presidentschap is de druk op de Chinese kerk enorm toegenomen. Dit kwam vooral na de introductie van de nieuwe godsdienstwet van februari 2018. Kerken worden bedreigd met invallen tijdens erediensten, sluiting en afbraak van gebouwen, arrestatie en gevangenschap van pastors. En er is een verbod voor jongeren om naar de kerk te komen.
 
Open Doors herkent de ontwikkeling hierboven beschreven. “Een aantal jaren bezocht ik een kerk in het Haidian-district in Beijing,” vertelt Klaas Muurling woordvoerder van Open Doors. “Ik vond het voorrecht om er een kerkdienst in alle openheid bij te wonen. Sinds kort staat er een nieuw bord: ‘Volg de instructies en de leiding van de partij.’ Een politieagent bij de ingang inspecteert alle tassen van kerkleden die de eredienst willen bijwonen.”
 
Surveillance en monitoring van kerkdiensten en gelovigen neemt toe door het installeren van camera’s en gezichtsherkenning, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid. Gary Bauer, lid van de commissie, zegt dat ‘misbruik van technologie een samenleving creëert met louter akelige kenmerken die vooral religieuze groepen als doelwit heeft’.
 
In 1949 bestond de Chinese kerk uit een miljoen leden. Na tientallen jaren van verdrukking telt de kerk met 100 miljoen gelovigen nu meer leden dan de communistische partij (89 miljoen).
Bron: UCAN, Nikkei Asian Review, Open Doors
 
Meer informatie over China: Bijbelteksten vervangen door uitspraken Xi-Jinping en Ranglijst China.